Felfordulás jöhet a globális fémpiacon

Russia Smelting Workshop fusion melt melting fuse sulfur acid metallurgical production metal 6419539 07.12.2020 A smelting workshop is seen at the Norilsk Nickel plant, in Nikel, Russia. The smelter in the Nikel settlement will stop working by 2021. The p
6419539 07.12.2020 A smelting workshop is seen at the Norilsk Nickel plant, in Nikel, Russia. The smelter in the Nikel settlement will stop working by 2021. The production was found to be outdated and harmful to the environment. It is considered to organize another production at the site of the smelting shop or to make it into an object of industrial tourism. Pavel Lvov / Sputnik
Vágólapra másolva!
A világgazdaság számára legfontosabb fémek árfolyamai folyamatosan emelkedtek az elmúlt hetekben. A drágulásnak már korábban is megvoltak az alapjai, azonban az orosz-ukrán háború csak tovább fokozta az áremelkedést. Egyes területeken pedig akár kaotikus helyzet is kialakulhat a piacon.
Vágólapra másolva!

A magas energiaköltségek és a kínai környezetvédelmi korlátozások már korábban is megágyaztak a világgazdaság számára legfontosabb fémek drágulásának. Most azonban az orosz-ukrán háború még tovább fokozza az áremelkedést, és az AG Metal Miner elemzése szerint akár kaotikus helyzet is kialakulhat a globális fémpiacon.

Az alumínium és a nikkel árfolyamát különösen erősen érinti a háború, mivel a piaci szereplők attól tartanak, hogy a szankciók miatt leépülhet az orosz kínálat.

Oroszország ugyanis kiemelt exportőre ennek a két fémnek, különösen az európai piacok felé.

Egy amerikai kutatás szerint az orosz Rusal adja a globális alumíniumkínálat mintegy 6 százalékát, tavaly 3,8 millió tonnával. A kínálat erőteljes megcsappanása pedig épp egy olyan helyzetben jöhet, amikor az európai alumíniumpiac egyébként is igen feszített. Vagyis a kontinens ipara számára most különösen nehéz lehet pótolni a kieső kínálatot.

A nikkel esetében is hasonló a helyzet. Itt tavaly Oroszország a globális kibocsátás több mint 7 százalékát adta, 193 ezer tonnával. Az európai cégeknek itt sem lesz könnyű dolguk a pótlással, mivel a vállalatoknak alapvetően hosszú távú szerződéseik vannak a beszállítókkal, vagyis rövidtávon nehéz lehet a kieső tételek gyors beszerzése.

További drágulások jöhetnek a globális fémpiacon Forrás: Sputnik via AFP/Ilya Naymushin

Ráadásul a legnagyobb orosz nikkelkitermelő cégnek számító Norilsk Nickel jelentős palládium- és kobaltkibocsátónak is számít.

Oroszország egyébként a világ legnagyobb palládium-kitermelője, 40 százalékos részesedéssel, a platina piacán pedig 10 százalékos részesedése van az országnak.

Emellett Oroszország az aranypiacon is igen jelentős szerepet játszik. Az ország kontrollálja ugyanis a globális aranybányászat nagyjából 10 százalékát, amivel Ausztrália és Kína mögött áll a piacon.
Végül az elemzés megemlíti az acélpiacot is, ahol Oroszország közel annyit termel évente, mint az Egyesült Államok. A nagy különbség azonban az, hogy az orosz termelés közel felét exportálják, elsősorban Európába. Az acéliparban azonban az európai kitermelők miatt kevésbé lehet súlyos a helyzet, azonban a fogyasztók egyes termékek esetében így is megérezhetik a kiesést.

Az elemzés következtetése az, hogy most az árak jól mutatják, hogy a piaci szereplők próbálják beárazni a bizonytalanságokat. Az árfolyamok pedig akár napról napra is jelentős mozgásokat produkálhatnak, vagyis komoly volatilitásra lehet készülni.