Szijjártó Péter: Magyarország és Törökország közös gazdaságfejlesztési programokat indít Afrikában

SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2022. március 3. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond az "Irány Afrika" magyar-török üzleti fórumon a Hotel Kempinskiben 2022. március 3-án. MTI/Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Magyarország és Törökország közös gazdaságfejlesztési programokat hajt végre Afrikában, amelyektől a helyi életkörülmények javulását, ezáltal pedig a migrációs nyomás csökkentését várják - jelentette ki csütörtökön a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután fogadta Mehmet Mus török kereskedelmi minisztert Budapesten.
Vágólapra másolva!

Az "Irány Afrika" magyar-török üzleti fórumon Szijjártó Péter hangsúlyozta: támogatni kell Afrikát abban, hogy a kontinens népességmegtartó ereje lépést tudjon tartani a népesség növekedésével.
Szavai szerint helyben kell segíteni, hogy a földrész országai be tudják csatornázni rendkívüli erőforrásaikat a gazdaságba, és oly mértékben javítani tudják az életkörülményeket, hogy az emberek számára reális opció legyen az otthon maradás.

- fogalmazott.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond az "Irány Afrika" magyar-török üzleti fórumon a Hotel Kempinskiben 2022. március 3-án Forrás: MTI/Kovács Attila

A tárcavezető arról számolt be, hogy Magyarország az elmúlt években tizenhatra növelte képviseletei számát Afrikában, eközben másfél milliárd dollárra emelkedett a kontinens országaival bonyolított kereskedelem értéke, valamint a kormány 2,6 millió dózis koronavírus-vakcinával segítette a járvány elleni védekezést.

Kiemelte továbbá, hogy évente 1200 felsőoktatási ösztöndíjat biztosítanak afrikai diákok számára Magyarországon, ahol jelenleg 2336-an afrikai hallgató tanul valamilyen ösztöndíj-programmal.
Illetve bejelentette, hogy

a magyar és a török Eximbank viszonbiztosítási megállapodást kötött egy százmillió dolláros hitelkeret biztosításával, ami lehetővé teszi a két ország vállalatainak összehangolt pénzügyi támogatását az afrikai projektek esetében.

Ennek kapcsán példaként hozta fel azt a várhatóan nyáron meginduló projektet, amelynek keretében magyar és török cégek közösen onkológiai központokat építenek Ghánában.

A miniszter rámutatott, hogy a magyar Eximbank már jelenleg is 1,2 milliárd eurónyi finanszírozással van jelen Afrikában, de kész a hazai cégek további támogatására.

Végezetül pedig arról beszélt, hogy a válság ellenére tavaly tripla rekordot döntött a magyar gazdaság, amiben fontos szerepet játszott a magyar-török kereskedelmi kapcsolat is. Tájékoztatása szerint a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke 15 százalékos növekedéssel 2021-ben megközelítette a négymilliárd dollárt, ami csúcsnak számít.

"Nekünk a Törökországgal, török gazdasági szereplőkkel való együttműködés biztonságtudatot ad, mert amikor a törökökkel működünk együtt, akkor barátokkal működünk együtt, egy erős világgazdasági szereplővel, aki mindig is korrekt és megbízható partnernek bizonyult" - mondta.