17 pesti palotáját szórakozta el a gyönyörű magyar milliomosnő

Freystӓdtler Flóra illusztráció
Elegant woman at the Longchamp racecourse. Paris (XVIth arrondissement), 1912. (Photo by Maurice-Louis Branger / Maurice-Louis Branger / Roger-Viollet via AFP)
Vágólapra másolva!
Freystӓdtler Flóra az egyik legismertebb, egyszersmind leghírhedtebb fiatalasszony volt a XX. század elejének Budapestjén, évekig volt hangos tőle a sajtó. Fénykorában többszörös háztulajdonos és nagybirtokos volt, akit multimilliomosként tartottak számon. Vagyonáról legendák keringtek, állítólag ő maga sem tudta pontosan, mennyi pénze és egyéb értéktárgya volt összesen. Bejárta az egész világot, és mindenhol a legelőkelőbb szalonokban, hotelekben töltötte idejét, Pesten pedig hajnalig élvezhette a miatta itt fellépő, legismertebb cigányprímások zenéjét. Neki voltak a legdrágább ruhakölteményei, a legszebb ékszerei, a legpompásabb lovai és a legpazarabb palotái. Ez a dúsgazdag asszony, akit milliók irigyeltek álomba illő élete miatt, mégis teljesen elszegényedve és magányosan halt meg.
Vágólapra másolva!

Innen származtak a milliók

A Freystӓdtler-család feje, Antal pályafutását terménykereskedőként kezdte, az 1860-as években cégét Kaposvárra telepítette. Somogy-megyében az Esterházy-uradalom bérlője lett. Rövidesen hatalmas birtokok tulajdonosa, nagybirtokos lett belőle. Számos gyermeke született, de csak hárman éltek hosszú életet: Jenő, Ilona és Flóra. A lányok Kaposvárott látták meg a napvilágot, a fiatalabb Flóra 1874-ben.

Az édesapa halálakor a Vaskorona-rend harmadosztályú lovagi címével és a Ferencz József-rend lovagkeresztjének kitüntetésével büszkélkedhetett.

Az 1870-es évek elejére már számtalan birtoka, és hatalmas vagyona volt: Veszprém megyében Tótvázsonyon volt birtoka, ezen kívül Szigligeten (Zala megye), Bőszénfán (Somogy megye) is, de több háza volt Budapesten és Kaposvárott és Újvidéken is. Végakarata szerint közcélokra is hagyott bizonyos összeget, többek között egy közalapítványba tett egymillió forint névértékű kötvény kamataiból kezdődött a budapesti zsidó gimnázium építkezése is.

Az 1892. május 2-án kelt végrendelet értelmében a tulajdonában lévő ingatlanokat életfogytiglani haszonélvezetbe adta örököseinek (özvegyének és gyermekeinek). Eszerint: „A gyermekek mindegyike ezen illetőségét saját leszármazói részére fenntartani köteles, amennyiben pedig a gyermekek valamelyike leszármazók hátrahagyása nélkül elhal, ezen illetőség az elhalálozással testvéreinek leszármazóira szálljon át tulajdonul."

Az 1893. március 6-án létrejött megállapodás értelmében az özvegy az ingatlanokból és ingóságokból kerekítve 4 millió 660 ezer forintot kapott, Jenő 1 millió 813 ezer forintot, a lánytestvérek pedig egyenlő arányban 2 millió 162 ezer forintot örököltek. Készpénzben ezen felül az özvegy kapott 60.672 forintot, Jenő 122.224 forintot, Ilona 46.295 forintot, Flóra pedig 43.986 forintot. Érdekes módon Freystӓdtler Flóra idős korában egy újságírónak nyilatkozva nem említi nővérét, csak bátyját, aki később a török állam magyarországi konzulja lett.

A vörös báróné naphosszat elegáns szállodákban és kávézókban időzött Forrás: Fortepan/A R

Világszerte rajongtak érte a vagyonos férfiak

A fiatalabb lánytestvér felcseperedve meglehetősen buja, paráználkodó, kicsapongó életvitelt folytatott, ami akkoriban nagy bűnnek számított. Már tizenhét éves korában is kiforrt véleménye volt a párkapcsolatról:

Freystӓdtler kisasszony első vőlegénye egy pozsonyi daliás szépségű huszárhadnagy, Földváry-Schmiedt Károly volt, miközben a francia komorna közvetítésével egy másik sármos fiatalember is udvarolt neki. A vetélkedés győztese a huszártiszt lett, aki feleségül is vehette a kiszemelt leányt.

Életének ettől a pontjától kezdve többféle verzió is fennmaradt arról. A leginkább elterjedt szerint Freystӓdtler Flóra tizenhét évesen ment férjhez először (a huszárhadnagyhoz), de már a Pozsonyban az ifjú pár tiszteletére rendezett esküvői estebédnél kalandba bonyolódott egy bizonyos Sz. gróffal. A válásra azonban mégsem miatta, hanem állítólag egy pozsonyi milliomos jogász fia miatt került sor. Az immár férjes Freystӓdtler asszony ugyanis hamar rájött, hogy a szerelem érzése nélkül ment férjhez. Bejelentette férjének válási szándékát, majd hűséges magyar komornája segítségével összecsomagolt és elutazott a bécsi Imperial Szállóba, ahol jogász kedvese négyszobás lakosztályt vett ki kettejük számára.

A válóper másfél évig tartott, eközben a fiatalasszony viszonyba bonyolódott a jogász szerelme mellett a közismert és gazdag Splényi Árpád báróval is,

akihez 21 évesen feleségül is ment. Utóbbi révén válhatott a pesti mágnás társaság megbecsült tagjává. Nemsokára Pestet kinőve Bécsbe, majd Párizsba költözött, ahol az úri társaság tagjaként estélyeket adott és divatot diktált. Erről ő maga így emlékezett vissza:

Ahogy az Freystӓdtler Flóra szavaiból tudható, a baráti társaság és udvartartása tehát a francia fővárosba költözött egy villába. Párizsban egy perzsa előkelőség jegyese, majd egy elfranciásodott olasz herceg szeretője lett, az utóbbi viszonynak azonban hatalmas botrány vetett véget, állítólag kábítószeres italt fogyasztatott vele.

Második házassága a báróval szintén botrányos körülmények között ért véget, kiderült ugyanis viszonya a Népszínház sármos színészével, Szirmai Imrével.

Az önérzetében sértett férj becsmérlő levelet írt a színésznek, aminek párbaj lett a következménye. Az amúgy tiltott vívópárbajból végül a báró került ki vesztesen, aki később volt feleségét be is perelte, nem akarta ugyanis, hogy továbbra is használhassa az előkelő báróné titulust. Azonban a pert is elbukta.

Freystӓdtler báróné később memoárt írt életének fénykoráról, élete utolsó tragikus szakaszát azonban már nem vetette papírra. A könyvet is csak azért írta meg, hogy némi pénzhez juthasson. „Eseménydús életemen át igen sok gavallért ismertem, akik brigantik módjára bántak velem, s egyetlen egyszer hozott össze a sors egy szélhámossal, s ez az ember tetőtől talpig gavallér volt."

Képünk illusztráció Forrás: AFP// Roger-Viollet/Maurice-Louis Branger

Visszaemlékezése szerint Párizs után még Madridba is eljutott, ahol Spanyolország egyik leggazdagabb bányatulajdonosa is beleszeretett, akivel egy körutazáson is részt vett. Ennek során

találkozott az egyiptomi alkirállyal, Abbas Hilmivel, aki szerelme bizonyítékául egy meseszép ékszerrel ajándékozta meg.

Utazásai alatt megtanult törökül, olaszul, franciául, angolul és spanyolul is. Barátai között tudhatta a világszerte ismert Frizzo Fregoli átváltozóművészt, Caruso-t, a világ leghíresebb tenoristáját, ahogy Puskás Tivadarnak, az Egyesült Államokban dolgozó magyar feltalálónak a mostohalányát is.

Enrico Caruso tenorista Forrás: Wikipédia

Ebben az időben Budapesten is volt három vőlegénye: Festetich Pál, Meraviglia olasz gróf és Szapáry László gróf. Szülei rövidesen megelégelték, hogy két kézzel szórja a pénzt és gondnokság alá helyeztették. Ezt azonban Freystӓdtler Flóra nem sokáig tudta elviselni, és az akkori idők leghíresebb kriminalistájának a segítségével fel is szabadult.

Cikkünk érdekes fejleményekkel folytatódik, kérjük lapozzon!