Hátat fordítanak az orosz piacnak a nagy könyvvizsgáló cégek

könyvelő , könyvelés
Vágólapra másolva!
A könnyvizsgáló ágazat négy nagy piacvezető vállalata közül a KPMG, a PwC és az EY hétfőn bejelentette, hogy megválnak oroszországi üzletáguktól, orosz tagvállalataikat kiléptetik globális hálózatukból.
Vágólapra másolva!

A piacvezető négyes további tagja, a Deloitte hétfőn nem nyilatkozott arról, hogy követni fogja-e konkurensei lépését. A Deloitte mindenesetre március 2-án már bejelentette, hogy felülvizsgálja oroszországi tevékenységét, és hogy nem szolgál ki egyetlen, az orosz központi kormányzathoz tartozó szervezetet sem.

"Oroszország ukrajnai inváziója miatt úgy döntöttünk, hogy a PwC-nek ilyen körülmények között nem lehet tagvállalata Oroszországban" - közölte a korábban PricewaterhouseCoopers néven ismert cég. A PwC oroszországi ügyfelei közé tartozott korábban a Sberbank és a Gazprom olajipari vállalat.
A PwC meglévő oroszországi tagvállalata - ahogy a háborút támogató fehéroroszországi tagvállalata is - új név alatt folytathatja a munkát a helyi ügyfeleikkel - írja a Financial Times egy jól értesült forrásra hivatkozva.

A világ legnagyobb könyvvizsgálói cégei között az EY is kivonul az orosz piacról Forrás: AFP/NurPhoto/Jaap Arriens

"Az eszkalálódó háború fényében az EY globális szervezete a továbbiakban nem szolgál ki orosz kormányzati ügyfeleket, állami tulajdonú vállalatokat vagy szankciókkal sújtott szervezeteket és személyeket a világon sehol" - áll az EY hétfői közleményében. "Az EY megkezdte orosz tagvállalatának átszervezését, hogy leválassza azt a globális hálózatról" - tudatta a vállalat.

A korábban Ernst & Youngként ismert EY közölte, hogy több mint 4700 alkalmazottja van Oroszországban, amely több mint 30 éve része globális hálózatának. Az EY hozzátette, hogy segíti 700 ukrajnai munkatársát pénzügyi támogatással, áthelyezéssel, szállítással és bevándorlási szolgáltatásokkal.

A KPMG vasárnap közölte, hogy oroszországi és fehéroroszországi cégei elhagyják a KPMG hálózatát, ami 4500 partnert és alkalmazottat érint, a PwC piaci kivonulása pedig 3700 partnert és alkalmazottat érint Oroszországban.