Szijjártó Péter: A politikai stabilitás gyors döntéshozatalt és ezáltal nagy versenyelőnyt jelent

Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter
Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter interjút ad az Origonak 2021. február 17-én.
Vágólapra másolva!
Hatalmas versenyelőnyt jelent a politikai stabilitás, különösen válságok idején, ugyanis lehetővé teszi a gyors és hatékony döntéshozatalt - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Siófokon.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető a Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint arról számolt be, hogy a 2010 és 2022 közötti időszak a "válságok tizenkét éve volt", egymást követte a pénzügyi, a migrációs, az egészségügyi, majd az újabb gazdasági krízis, most pedig háború kezdődött egy szomszédos országban.

- mondta.

Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ennek kapcsán pedig rámutatott, hogy az Oroszországgal szemben bevezetett nemzetközi szankciók már most is nagy veszteségeket okoznak, és jelentősen megnehezítik, sőt valószínűleg egy időre szinte teljesen el is lehetetlenítik a gazdasági együttműködést Európa keleti és nyugati fele között.
Szijjártó Péter a mechanikai kábelszerelvények gyártásával foglalkozó Kongsberg Interior Systems Kft. beruházásának bejelentésén vett részt.

A tájékoztatás szerint a norvég vállalat 268 millió forintos, eszközbeszerzéssel járó fejlesztését az állam 119 millió forinttal támogatja, ami hozzájárul 352 munkahely megőrzéséhez.


Beszédében sorsdöntő intézkedésnek nevezte az adócsökkentési politikát, amelynek nyomán szavai szerint jelenleg Magyarországon kell a legalacsonyabb adókat fizetni európai összevetésben. És úgy vélekedett, hogy az erre építő gazdasági stratégia sikeresnek bizonyult, miután tavaly megdőlt a gazdasági növekedés, a beruházások, az exportteljesítmény és a foglalkoztatás rekordja is.
"Kell is és kellett is ez a jó eredmény (...), ugyanis a szomszédunkban kirobbant háború nagyon komoly elbizonytalanító hatással van az európai gazdaság jövőbeni teljesítményére" - fogalmazott.

A miniszter a kormány beruházásösztönzési programját méltatta, amelynek célja a munkanélküliség finanszírozása helyett annak megelőzése volt a válság alatt. Mint mondta, ennek keretében Somogy megyében 34 cég összesen 13 milliárd forint értékben hajtott végre fejlesztéseket, ezekhez a kormány hatmilliárd forinttal járult hozzá, így segítve körülbelül 5200 munkahelyet megvédését.

A beruházásról szólva aláhúzta:

a magyar gazdaság zászlóshajója az autóipar, amelynek teljesítménye tavaly megközelítette a 9400 milliárd forintot, míg 2010-ben csak 4000 milliárd forint volt.

Végezetül pedig kijelentette, hogy "szépen alakulnak" a norvég-magyar gazdasági kapcsolatok, a kétoldalú kereskedelem volumene 2021-ben 27 százalékkal nőtt és meghaladta a 250 millió eurót.