Megvan, melyik lehet Magyarország első karbonsemleges egyeteme

épületfotó, mome, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, hegyvidéki, Campus
Budapest, 2020. december 3. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) XII. kerület hegyvidéki Campusa. 2019. augusztusban adták át ötévnyi beruházás után a világszínvonalú kortárs építészeti alkotást. A Market Építő Zrt. készítette a 3H Építésziroda tervei alapján. Az épületegyüttes 24. 4 milliárd Ft-ból valósult meg. Az intézmény a Moholy-Nagy Művészeti Alapítvány fenntartásában működik. MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
A felsőoktatási intézmény zöld átállását támogató stratégiai megállapodást írtak alá a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) képviselői Budapesten.
Vágólapra másolva!

A MOME célja, hogy 2030-ra Magyarország első nettó karbonsemleges felsőoktatási intézményévé váljon - hangzott el a dokumentum ünnepélyes aláírásán. A terv megvalósításán a MOME együtt dolgozik a szaktárcával. A stratégiai megállapodásban a felek rögzítették szándékukat közös, a fenntartható működést támogató kutatás-fejlesztési projektek elindítására és ahhoz kapcsolódó pályázati tevékenységre.

Az együttműködésnek az is célja, hogy a jó gyakorlatokat más hazai felsőoktatási intézmények számára is elérhetővé tegyék.

A megállapodást Steiner Attila, az ITM körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára; Böszörményi-Nagy Gergely, a MOME alapítványi elnöke; Fülöp József, a MOME rektora és Kun Zsuzsanna, a MOME vezérigazgatója írták alá.

- mondta Steiner Attila.

Steiner Attila az ITM körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Hozzátette: a kormány célkitűzése, hogy Magyarország 2030-ra 90 százalékban már szén-dioxid-kibocsátás mentesen termelje meg a villamosenergiát. Ehhez az atomenergia megtartása mellett szükség van a megújuló energia jelentős elterjesztésére, energiahatékonysági beruházásokra. Beszélt arról is, hogy a MOME-n több olyan diszciplínát is oktatnak, amely hozzájárul a klímavédelemhez. Példaként említette az ökodizájnt és az innovatív anyagok használatával foglalkozó tudományt.

Böszörményi-Nagy Gergely, a MOME alapítványi elnöke az eseményen kiemelte: a zöld átállás az egyetem működésének minden területét érinti, rengetek plusz feladattal jár, a hatékonyabb energiafogyasztástól a hulladék csökkentésén át a papírmentes adminisztráció bevezetéséig. Ezek mellett kiterjed a campuson kívül megvalósuló klímavédelmi projektekben való aktív szerepvállalásra is.
Beszélt arról is, hogy elsőként felmérik a MOME jelenlegi ökológiai lábnyomát. Ezt követi a stratégiaalkotás, majd annak megvalósítása.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) XII. kerület hegyvidéki Campusa Forrás: MTI/Nagy Zoltán

Fülöp József, a MOME rektora kiemelte: a felsőoktatási intézményben mind a hallgatók, mind az oktatók elkötelezettek a fenntarthatóság, a klímavédelmi célok mellett. Hozzátette:

az egyetem teljes tevékenységét 2022-től a fenntarthatóság elveivel összhangban szervezik.

Fontos küldetésüknek nevezte, hogy a zöld átálláshoz szükséges szemléletváltás elterjedjen a környezetükben is.