Napelemmel kivédhető az energiapiaci sokk

napelem,Vertigo Group
Leitold Dávid, a Vertigo Group tulajdonos-ügyvezetője
Vágólapra másolva!
Az orosz–ukrán háború újra hullámvasútra ültette az energiaárakat. A kockázatok mérséklése is a napelemes rendszerek mellett szól: a lakossági kivitelezések már öt-hat év alatt megtérülhetnek, az ipari beruházások pedig akár feleennyi idő alatt - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

– mondta a VG-nek Leitold Dávid, a Vertigo Group tulajdonos-ügyvezetője.

Sokan aggódnak is amiatt, hogy mivel fognak fűteni, ha az oroszok elzárják a gázcsapokat,

arra viszont kevesen gondolnak, hogy napelemes rendszerrel nemcsak a meglévő áramfogyasztásukat válthatják ki, hanem ugyanez igaz a gázra is.

Ha ugyanis előáll az a forgatókönyv, hogy a gázkazán elveszíti a létjogosultságát, a szakember szerint azt akár félóra alatt át lehet alakítani elektromos kazánná, és máris biztonságban tudhatjuk a családunkat, otthonunkat. Ugyanígy a gáztűzhely szerepét is könnyen átveheti az elektromos főzőlap, ami korszerűbb, ráadásul növeli a háztartás értékét.

Leitold Dávid, a Vertigo Group tulajdonos-ügyvezetője Forrás: Vertigo Group

A kulcs nem a fogyasztás s annak az ára Leitold Dávid szerint, pedig önmagában a különbözeten is lehet spórolni.

A lényeg sokkal inkább az, hogy ha emögött saját napelemes rendszer áll, akkor függetleníthetjük magunkat a szolgáltatótól, a hazai energiapiacra beszivárgó nemzetközi mozgásoktól, jelen esetben az ukrajnai helyzettől, hiszen a szükséges áramot magunknak termeljük meg.

– érvelt a szakember. Továbbmenve ugyanez igaz az üzemanyagárstop korában a közlekedésre is: aki elektromos autóval jár, annak lényegében saját „benzinkútja" lehet a napeleme révén.

Akik csak az elmúlt napok okozta bizonytalanság miatt gondolkodtak el azon, hogy mit tehetnek maguk az energiabiztonságukért, azoknak érdemes tudniuk, hogy egy napelemes rendszer két-három hónapon belül elkészülhet, de az energiaellátást tekintve ezzel a következő 25-30 évről gondoskodhatnak. A Vertigo Group ügyvezetője belátja, hogy nehéz ilyen távlatokban gondolkodni, amikor háború dúl egy szomszédos országban, ahol sokan nemhogy napról napra, inkább csak óráról órára terveznek.

– bocsátotta előre a szakember.

Egy 2,5-3 millió forintos lakossági napelemes rendszer esetén ez azt is jelentheti, hogy a megtérülés nem is nyolc év, hanem csak öt-hat. Ez még azzal együtt is igaz, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek miatt a napelem is drágult, de ha ezt a plusz 15-20 százalékot vetjük össze a 40-50 százalékos áramár-emelkedéssel, inkább azt látjuk, tovább nyílik az olló.

– mutatott rá Leitold Dávid.

A lakossági hatásoknál is komolyabb fejfájást okozhat azonban a vállalatoknak az energiaárak volatilitása, különösen a termelő-gyártó iparvállalatok esetében.

– tette hozzá a szakember. Ez a szegmens a Vertigo Group esetében is egyre hangsúlyosabb, igaz, eddig a lakossági kivitelezések adták a forgalom 80 százalékát, és csak minden ötödik volt ipari megrendelés.

Eközben a lakossági szegmens organikus fejlődését alaposan átírták a támogatások, előbb az 50 százalékos otthonfelújítási program, majd még inkább a 100 százalékos vissza nem térítendő konstrukció kiírása. Ezzel összefüggésben az átlagos szerződéskötési összeg a korábbi 3 millió forintról 2,2 millióra csökkent Leitold Dávid érdi cégénél. Az utóbbi időszakban már azt lehetett tapasztalni, hogy a civil megrendelők körülbelül fele igénybe vesz valamilyen pályázati támogatást, 30 százalék banki hitelt, és csak 20 százalék vág bele a projektbe tisztán önerőből.

A tervek szerint március végén, április elején nyitja meg 19 ezer négyzetméteres tárnoki telephelyét s vele együtt 1800 négyzetméteres csarnokának kapuit a Vertigo Group.

Ez fontos lépés a nagykereskedelmi tevékenység miatt, innen terveznek kiszolgálni ugyanis különböző telepítő csapatokat napelempanellel, inverterrel, elektromos autótöltővel, illetve minden egyéb kiegészítővel. Ez az üzletág is táplálja az érdi központú vállalkozás ambiciózus növekedési terveit: a tavalyi 1 milliárd forintos árbevétel után a Vertigo Group már az idén elérné a 3 milliárdot, 2025-ig pedig akár a 6 milliárdos forgalmi szintet.

Megemelt lakossági keret

A kormány célja, hogy minél hamarabb minél több család és háztartás részesülhessen támogatásban, ezért megemeli a lakossági napelemes pályázat első ütemének keretösszegét. Ennek köszönhetően mindenki, aki a benyújtott pályázata alapján jogosult, megkapja majd a napelem telepítésére, illetve komplex, megújuló energián alapuló fűtés-korszerűsítésre igényelhető vissza nem térítendő támogatást – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A kormány azon dolgozik, hogy a magyar áramtermelés 90 százaléka szén-dioxid-mentes legyen 2030-ra, ezt segíti a tavaly ősszel meghirdetett lakossági pályázat is, amelynél már a következő hetekben döntés születik.