Egy startup cég 900 millió dollárra pereli a McDonald’s-ot

McDonald's, McDrive and McCafe ECONOMY COMMERCE Outdoor shot Branch Lettering LOGO FAST FOOD Brand McDonald McDonalds McCafe McDrive
A McDonald’s alapítója Raymond Kroc egy San Bernardinóban élő testvérpárnál házalt milkshake-készítő gépeivel a fivérek éttermében. Később Kroc az ügynökök lett, franchise-t alapított, és a testvérek nevének névhasználati jogát megvásárolta.
Vágólapra másolva!
A McDonald's-ot 900 millió dollárra perli az a startup vállalat, amely az elmúlt időszakban egy olyan technológiai eszközön dolgozott, ami megjavítja az elromlott fagylaltgépeket. A Kytch jogi fellépését azzal indokolta, hogy - állítása szerint - az óriásvállalat tönkretette az üzletét.
Vágólapra másolva!

A gyorsétteremlánc fagylaltgépeire, főleg az Egyesült Államokban, rengeteget panaszkodtak a franchise-tulajdonosok, mondván, hogy karbantartásuk túl bonyolult, a tisztításuk pedig akár több órát is igénybe vehet. A problémára azonban egy startup vállalat, a Kytch, megoldást kínált.

A Business Insider megírta, hogy a Kytch az elmúlt években egy olyan technológián dolgozott, amely megjavítja az elromlott masinákat. A startup az eszköz mellett távvezérlőket és karbantartási szolgáltatásokat is kínált az óriásvállalatnak.

A franchise partnereivel között külön megállapodásról azonban a McDonald's vezetői nem tudtak.

Illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Horst Galuschka

Miután kiderült, a gyorsétteremlánc azzal vádolta meg a startup vállalatot, hogy eszközei megsértik a masinák garanciáját, illetve jogosulatlanul bizalmas információkat nyernek ki a fagylaltgépekből. A Kytch válasza erre az volt, hogy március 1-jén beperelte a McDonald's-ot.

A startup vállalat azzal vádolja az óriásvállalatot, hogy jogellenesen beleavatkozott az ügyfeleivel kötött szerződéseibe, illetve hamis információkat terjesztett a cégről.

Ennek eredményképp a Kytch társalapítói 900 millió dolláros (mintegy 330 milliárd forintos) kártérítést követelnek. A vállalat egyelőre csak annyit válaszolt, hogy a vádak alaptalanok.