Megrohamozták az ATM-eket Oroszországban

Argentine Pesos And U.S. Dollar Picture Illustrations NurPhoto General news November 9 2021 9th November 2021 Buenos Aires Argentina United States Horizontal
United States one hundred dollar bills are seen in this picture illustration taken in Buenos Aires, Argentina November 9, 2021. (Photo by Matías Baglietto/NurPhoto) (Photo by Matías Baglietto / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Szerdára virradóra tömött sorok alakultak ki a pénzkiadó automatáknál.
Vágólapra másolva!

Megrohamozták kedd éjjel a pénzkiadó automatákat Oroszországban, miután az Orosz Központi Bank közleményben jelentette be, hogy szerdától megtiltják szeptember 9-ig a külföldi valuták értékesítését - írja a Világgazdaság.

A lépésre a súlyos nyugati szankciók miatt volt szükség.

Az állampolgárok ugyanakkor meglévő devizáikat beválthatják rubelre. Igaz, ennek értéke meredeken zuhan. Nem csoda, hogy Oroszországban a tiltás életbe lépése előtt tömött sorok álltak az automatáknál, hogy külföldi valutát vegyenek fel.

Illusztráció Forrás: NurPhoto via AFP/Matías Baglietto/NurPhoto/Matias Baglietto

Szerdától valutához készpénzben csak a devizabetétek tulajdonosai férhetnek hozzá, de ők is csak korlátozott összeg erejéig és csak dollárban.

Egyáltalán nem lesz legálisan lehetőség arra, hogy valaki készpénzben például euróhoz jusson Oroszországban.

A készpénzkifizetés kizárólag dollárban lehetséges, függetlenül attól, hogy milyen devizában van elhelyezve a számlán. Szükség esetén más devizák átváltása dollárra az aznap érvényes piaci árfolyamon történik.