Világrekordot állított be egy 46 éves nehézjégtörő-hajó

Polar Star jégtörő 2005-ben, egy antarktiszi expedíción
Vágólapra másolva!
Amerika egyetlen nehézjégtörője, a Polar Star (Sarkcsillag) a múlt hónapban érte el a bolygó legdélibb hajózható vizeit, új világrekordot állítva be ezzel.
Vágólapra másolva!

Az expedíció sikerét a fokozatosan olvadó Ross-selfjég tette lehetővé, amely a Déli-sarkvidék 536.000 km² kiterjedésű, Magyarországnál mintegy hatszor nagyobb kiterjedésű tengeri jégpajzsa, helyenként akár 420 méter jégvastagsággal. Az expedíció 160 fős legénysége ezúttal olyan területeken hajózhatott át, amelyek korábban a jégtakaró részét képezték, és nem voltak járhatóak.

A bevetés a Sarkcsillag 25. útja volt a Föld legdélibb kontinensére, azzal a küldetéssel, hogy utánpótlást szállítson a Déli-sark közelében kutató amerikai tudósoknak. Az eddigi rekordot a Spirit of Enderby orosz expedíciós hajó tartotta, amelyik 2017-ben érte el a jeges határvonalat.

Az Antarktisz a bolygó legdélibb kontinense Forrás: AFP/I. NOYAN YILMAZ/SCIENCE PHOTO LIBRARY/I. Noyan Yilmaz/Science Photo Li

A szóban forgó antarktiszi területnek még 1908-ban Ernest Shackleton, a Nimród-expedíció során adta a Bálna-öböl nevet, az ott megpillantott hatalmas vízi emlősök után. Nem sokkal ezután Roald Amundsen norvég felfedező egy bázist is létrehozott az öbölben, ahonnan 1911. december 14-én elsőként érte el a Déli-sarkot.

– mondta el William Woityra százados, a nehézjégtörő parancsnoka. „Még több mint egy évszázaddal később is folytatjuk a felfedezéseket, új helyekre jutunk el és bővítjük a bolygónkról alkotott emberi ismereteket" - tette hozzá.

Amerika egyetlen nehézjégtörője, a Polar Star (Sarkcsillag) a múlt hónapban döntötte meg a világrekordot, amelynek a Guiness Rekordnak történő hitelesítése jelenleg is zajlik. Forrás: Shutterstock/Brian Logan Photography

Ez a küldetés volt a meglehetősen korosnak számító Sarkcsillag első visszatérése az Antarktiszra a koronavírus-világjárvány kezdete óta, ugyanis tavaly télen a 46 éves jégtörő még az Északi-sarkon hajózott.