Palkovics László: Emelkedik a beruházási kedv Magyarországon

PALKOVICS László
Fehérgyarmat, 2022. március 9. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszédet mond az új fehérgyarmati ipari területen az önkormányzat beruházásában, 895 millió forintból épülő üzemcsarnok alapkőletételén 2022. március 9-én. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Folyamatosan emelkedik a beruházási kedv Magyarországon - jelentette ki az innovációs és technológiai miniszter szerdán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fehérgyarmaton.
Vágólapra másolva!

Palkovics László az önkormányzat beruházásában, 895 millió forintból épülő üzemcsarnok alapkőletételén elmondta: a magyar és külföldi vállalatok körében soha nem látott szintre, 29 százalékra nőtt a beruházási ráta, ami meghaladja az Európai Unió 22 százalékos átlagát és jóval több, mint például a 18 százalékos lengyel adat.

Ebben az emelkedésben Északkelet-Magyarországnak jelentős szerepe van, a most induló, vagy már elkezdett nagyberuházások megvalósulása után iparosodottság tekintetében ez a régió megelőzheti az ország északnyugati részét is - tette hozzá a miniszter.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszédet mond az új fehérgyarmati ipari területen az önkormányzat beruházásában, 895 millió forintból épülő üzemcsarnok alapkőletételén 2022. március 9-én Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Ha egy közösség rendelkezik egy átgondolt stratégiával, tudja mit akar megvalósítani és tesz is érte, akkor az fog történni, mint az ország iparilag fejlettebb részén, ahogy történt ez például Kecskeméten - emlékeztetett Palkovics László. Hozzátette, Bács-Kiskun megye északi része, részben a Mercedes beruházásainak köszönhetően, az ország egyik legfejlettebb részének számít, ehhez szükség volt többek között az infrastruktúra, az energiahálózat, az oktatás fejlesztésére.

A miniszter felidézte, hogy

Magyarország gazdasága 2021-ben 7,1 százalékkal nőtt, ami az unióban az ötödik legjobb adatnak számít, a foglalkoztatási ráta pedig 73 százalékra emelkedett.

A koronavírus-járvány ellenére a munkaerőpiac nem omlott össze, hanem erősödött, az európai uniós országok közül az elmúlt másfél-két évben Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a foglalkoztatási ráta - ismertette a miniszter.

Tilki Attila, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 4-es számú választókerületének Fidesz-KDNP-s képviselőjelöltje elmondta, a következő időszak Fehérgyarmat és térségének infrastrukturális fejlesztéseiről fog szólni, ennek keretében új híd épülhet a Szamoson, folytatódik az M34-es gyorsforgalmi út építése Záhonyig, új folyami átkelő épül a Tiszán Kisar és Tivadar, valamint Lónya és Tiszamogyorós között.

A gazdaságfejlesztés alapjait a kormány igyekszik megteremteni, ehhez azonban olyan képviselő-testületek és polgármesterek kellenek, akik "érzik az idő szavát", partnerek ebben a munkában

- fejtette ki a képviselő.

Péter Csaba, Fehérgyarmat Fidesz-KDNP-s polgármestere a beruházásról szólva elmondta, a város ipari parkjában egy modern, megújuló energiát hasznosító, 3 ezer négyzetméter alapterületű üzemcsarnok épül meg, ahová a helyi vállalkozások települhetnek be.

Az eseményt követően Palkovics László átadta az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Greenology Tudásközpont együttműködésében az Ukrajnából menekülők számára gyűjtött, két teherautónyi adományt a térség polgármestereinek.