Kibővült és egyszerűbb állami támogatás várja a beruházni vágyó vállalkozásokat

pénzügyminisztérium
A Pénzügyminisztérium épülete József Nádor téren Budapesten.
Vágólapra másolva!
Könnyebben és szélesebb körben juthatnak idén állami támogatáshoz a magyarországi vállalkozások – derült ki az EY és a Pénzügyminisztérium közös online rendezvényén. Idehaza egyre népszerűbbek a fejlesztési kedvezmények, amelyek hatékony felhasználásához a cégeknek érdemes már a beruházás megkezdése előtt jelezni a támogatási igényüket.
Vágólapra másolva!

Az idei évtől megváltozik a fejlesztési adókedvezmény szabályozása, részben az átalakult uniós keretszabályok miatt. A 2022-től érvényes új támogatási térkép alapján a korábbinál több magyarországi régió részesülhet 50 százalékos intenzitású támogatásban. Ez az arány a nagyvállalatokra nézve irányadó, a kis- és középvállalkozások számára akár a 70 százalékos kedvezmény is elérhető. A módosult rendszerben új létesítmény létrehozása, a meglévő létesítmény bővítése, vagy a termékkínálat, illetve a kapacitások bővítése is támogatható - áll az EY és a Pénzügyminisztérium közleményében.

– hangsúlyozta dr. Borók Tímea, a Pénzügyminisztérium Társasági adó osztályának vezetője.

A Pénzügyminisztérium épülete József Nádor téren Budapesten Forrás: Wikipedia

Kocsis Zsolt, az EY Adópartnere hozzátette, sok esetben többféle támogatásra is pályázhatnak a cégek. A sikeres igényléshez kiemelten fontos, hogy időben, a megfelelő jogcímen, adminisztratív pontatlanság nélkül nyújtsák be kérelmeiket, ezért is érdemes előzetesen, tapasztalt, a lehetőségeket jól ismerő tanácsadóval egyeztetni.

A minisztérium adatai alapján folyamatosan nő a fejlesztési kedvezményekkel kapcsolatos bejelentések száma. A támogatásokból a legnagyobb arányban az észak-alföldi (30 százalék), az észak-magyarországi (16 százalék), a dél-alföldi (14 százalék) és közép-magyarországi (14 százalék) vállalkozások részesülnek.

A pályázatok közül a 3 milliárd forintot meghaladó értékű beruházások a leggyakoribbak (29%), ezeket követik a kkv-k (23 százalék),

majd a kedvezményezett települési önkormányzat területén legalább 1 milliárd forint értékben megvalósuló projektek (19 százalék).

„A magyar támogatási rendszer kifejezetten versenyképes a régióban, ami azért is fontos, mert a nemzetközi nagyvállalatok vezetése számára a beruházási döntéselőkészítésnél kiemelt szempont a különböző országokban elérhető támogatások értékelése" – hívta fel a figyelmet Kocsis Zsolt, az EY Adótanácsadás üzletágának Partnere.

A nagyvállalkozások mellett a kisebb cégek is aktívak a fejlesztési kedvezmények igénybevételekor, hiszen a kkv-k esetében a minimális beruházási értékhatár már huzamosabb ideje folyamatosan csökken.