Az arany, az ékszer és a műtárgy felé fordult a befektetési piac

gyűrű gyémánt
A model shows "The Pink", a fancy vivid pink pear-shaped diamond, during a press preview by Christie's auction house in Geneva on November 10, 2016. - "The Pink" weighing 9.14 carats is expected to go for 16 to 18 million US dollars during an upcoming auction in Geneva on November 15, 2016. (Photo by FABRICE COFFRINI / AFP)
Vágólapra másolva!
A legtöbben még mindig folyószámlán, készpénzben vagy bankbetétben tartják a pénzüket, de ezen megtakarítási formák népszerűsége – legfőképpen az infláció miatt – az elmúlt két évben csökkent. Egyetlen megtakarítási forma volt, amely nem veszített népszerűségéből, sőt, jelentősen javult a megítélése. A megkérdezettek által kifejezetten inflációállónak tartott arany-, ékszer- és műtárgyba fektetők aránya több mint a duplájára nőtt tavaly óta.
Vágólapra másolva!

A BÁV évenkénti kutatása a műtárgy-befektetési szándékot több különböző irányból méri fel, és ezek indexéből kalkulál egy összevont mutatószámot. A 2022. évi index a tavalyi 40,1-ről idén 37,6-ra mérséklődött, és ezzel visszaállt a két évvel korábbi szint közelébe.

Az okok között a meglóduló infláció és a kivárásra késztető gazdasági-politikai bizonytalanság állhat, ám több tényező is arra utal, hogy csak átmeneti megtorpanásról van szó

– derül ki a BÁV közleményéből.

A BÁV Műtárgybefektetési Indexet, nemzetközi példákra építve, 2019-ben vezette be a BÁV Aukciósház. Az idén immár negyedik alkalommal elvégzett felmérés fókuszában a műtárgyakba való befektetési szándék mérése áll. A BÁV Zrt. és az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. friss, reprezentatív kutatása 2022 februárjában (de még a február végén kirobbant ukrajnai háborús konfliktus előtt) zajlott. Az index a 2021-es évre vonatkozó műtárgybefektetési hangulatot méri, de már az idei évre szólóan is tartalmaz előzetes trendet.

A 2022. évi index a tavalyi 40,1-ről idén 37,6-ra mérséklődött, és ezzel visszaállt a két évvel korábbi szint közelébe Forrás: BÁV

A befektetési szándékokat hét különböző irányból mérik fel, s ezek alindexeiből kalkulálnak egy összevont mutatószámot.

Az index a tavalyi 40,1-ről 37,6-ra mérséklődött, azaz visszaállt a két évvel korábbi szint közelébe.

Az okok között a meglóduló infláció és a kivárásra késztető gazdasági-politikai bizonytalanság állhat, ám több tényező is arra utal, hogy csak átmeneti megtorpanásról van szó.

Anyagi kilátások és befektetési formák

Ilyen például, hogy az emberek egyre nagyobb hányada bízik saját anyagi helyzete javulásában. A válaszadók 52 százaléka nem vár változást, 22 százaléka pedig kifejezetten optimista a pénzügyeivel kapcsolatban. Ez az adat egyébként az elmúlt három év messze legmagasabb eredménye.

A többség még mindig folyószámlán, készpénzben vagy bankbetétben tartja a pénzét Forrás: BÁV

A többség még mindig folyószámlán, készpénzben vagy bankbetétben tartja a pénzét, de az is igaz, hogy ezek népszerűsége – legfőképpen az infláció miatt – csökkent 2020-hoz képest. Egyetlen megtakarítási forma volt, amelynek jelentősen javult a megítélése: az arany-, ékszer- és műtárgyba fektetők aránya több mint a duplájára nőtt tavaly óta.

A befektetési órák utolérték a műtárgyakat a népszerűségben

Az emelkedés egyik oka lehet, hogy

két év alatt 80%-ra nőtt azok tábora, akik szerint a műtárgyakba való befektetés legalább a reálérték megőrzését biztosíthatja,

41% pedig úgy gondolja, hogy infláció feletti hozamot is várhatnak tőlük. Vagyis ezeket a lehetőségeket kifejezetten inflációálló befektetésnek tartják a megkérdezettek.

Két év alatt 80%-ra nőtt azok tábora, akik szerint a műtárgyakba való befektetés legalább a reálérték megőrzését biztosíthatja Forrás: BÁV

A műtárgyvásárlás iránt nyitottak körében változatlanul a festmények a legkedveltebbek, ezt 50% vásárolna, de szorosan mellettük ott vannak az ékszer-befektetések is 46%-os népszerűséggel. Sokatmondó adat, hogy harmadik helyen a műtárggyal holtversenyben, az órák állnak. Érdekes fejlemény, hogy az elmúlt évhez képest is emelkedett a szobrok, kisplasztikák népszerűsége.

Nem csak a befektetésért vásárolnak

A befektetésen túl ezeket a tárgyakat kifejezetten nagy becsben tartják. A kutatásban résztvevők közel fele (43 százalék) ugyanis úgy véli, hogy egy művészeti alkotás növeli egy lakás vagy iroda presztízsét.

A felmérés a lakosság műkereskedelemmel kapcsolatos jártasságát is vizsgálta, s az eredmények arról árulkodnak, hogy

az emberek csak kis hányada követi a műkereskedelemmel, művészettel kapcsolatos híreket.

A megkérdezettek túlnyomó többsége azonban legalább egy aukciósházról vagy galériáról már hallott, a legtöbben (85%) a BÁV Aukciósházat ismerik. Ezzel immár négy éve folyamatosan a BÁV a legismertebb brand a szektorban.

A műtárgyvásárlás iránt nyitottak körében változatlanul a festmények a legkedveltebbek Forrás: BÁV

„A festmények, műtárgyak, ékszerek és órák jellemzően a befektetési portfoliók egy szeletét foglalják el. A BÁV Aukciósház eladási adatai azt mutatják, hogy az emberek bíznak abban, hogy ezek a befektetési eszközök értékállóak, és akár infláció fölötti hozamot is hozhatnak.

Ezt támasztják alá a 2022-es év első két hónapjának eladásai adatai is, hiszen jelentősen megnőtt a kereslet az aranyékszerek és a befektetési aranytömbök iránt" – mondta el Fertőszögi Péter, a BÁV művészeti igazgatója.

Az indexhez készült animációs videó ezen a linken elérhető.