Semmi nem tudja letörni a gyémántkeresletet

Namíbia, gyémánt, De Beers, kolmanskop,   jewellery Horizontal DIAMOND
A model holds the ‘De Beers Millennium Jewel 4’, a rare Oval Internally Flawless Fancy Vivid Blue Diamond weighing 10.10 carats – the largest oval fancy vivid blue diamond ever to appear at auction, which is expected to reach between Ł21,200,000 - Ł24,700,000 GBP (27,000,000 - 31,600,000 Euros, $ 30 - 35m USD), at a press preview in London on March 15, 2016. The stone will be offered for sale in Sotheby’s Hong Kong Magnificent Jewels and Jadeite Sale on April 5, 2016. - Offered for sale from an Asian private collection, ‘De Beers Millennium Jewel 4’ is the only oval-shaped stone among the twelve rare diamonds - eleven blue and one colourless – that form the De Beers Millennium Jewels collection unveiled in 2000. (Photo by Leon NEAL / AFP)
Vágólapra másolva!
Az idei év második értékesítési ciklusában is kiemelkedő forgalmat produkált a világ legnagyobb gyémántkitermelőjének számító De Beers. Ez pedig arra utal, hogy a piaci és geopolitikai nehézségek közepette is erős maradt a gyémántkereslet.
Vágólapra másolva!

A gyémántkitermelés értéke alapján világelsőnek számító De Beers 18 százalékkal növelte az eladásait az idei második értékesítési ciklusban, a tavalyi azonos időszakhoz képest. A gyémántpiac tehát egyértelműen talpra állást mutat a koronavírus-járvány időszakához képest – írja a Mining.com.

A társaság február 21. és 25. között 650 millió dollárért adott el gyémántokat, ami bár 10 millió dollárral elmaradt az idei első körtől, de meghaladta a tavalyi második körben realizált 550 millió dolláros szintet.

A De Beers egyébként minden évben 10 alkalommal hirdet meg eladást Botswana fővárosában, és a meghívott vásárlóknak általában el is kell fogadniuk az árat.

Tovább erősödik a gyémántpiac Fotó: Shutterstock

A bányaóriás emellett profitálni tudott a gyémántpiac általános felíveléséből, és nagyjából 8 százalékkal emelte az árait januárban. Ráadásul 2021-ben már folyamatos áremelkedés volt megfigyelhető a nyersgyémántok piacán, miután a járvány első évében az értékesítés szinte teljesen befagyott.

A De Beers stratégiája pedig kifizetődő volt. A társaság vezetője, Mark Cutifani még decemberben közölte, hogy az eladásaik 23 százalékkal emelkedtek, mindössze egy év alatt.

Jelenleg pedig az sem mellékes, hogy a De Beers akár komolyan profitálhat is az Oroszország ellen kivetett gazdasági szankciókból is.

A vállalat egyik legnagyobb versenytársa ugyanis az orosz Alrosa, amely az orosz gyémántkitermelés 90 százalékát adja, és a globális kínálat 28 százalékáért felel. Vagyis az Alrosa piaci szerepének visszaszorulása még inkább felértékelheti a De Beers pozícióját.