MNB: 50 bázisponttal nőtt az egyhetes betét kamata

MNB Magyar Nemzeti Bank, Budapest, épület
A Magyar Nemzeti Bank épülete (illusztráció).
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 5,85 százalékon, a múlt heti 75 bázispont után újabb 50 bázisponttal magasabb kamattal hirdette meg egyhetes betéti tenderét csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A monetáris tanács keddi nem kamatdöntő ülésén 100 bázisponttal, 5,40 százalékról 6,40 százalékra emelte az egynapos és az egyhetes fedezett hitel kamatát, azaz felemelte a kamatfolyosó plafonját, miközben 3,40 százalékon hagyta a jegybanki alapkamatot. A testület a bejelentésben kulcsfontosságúnak nevezte a rendelkezésre álló monetáris politikai mozgástér bővítését és megnyitotta a lehetőséget az egyhetes betéti kamat további emelése előtt, miután a múlt heti tenderét 75 bázispontos emeléssel 5,35 százalékon hirdette meg.

A Magyar Nemzeti Bank épülete (illusztráció) Fotó: Polyák Attila - Origo

Az euró jegyzése a bejelentés előtti 377 forint körüli szintről átmenetileg 380 forintig emelkedett, majd visszatért 377 forint közelébe. A dollár jegyzése hasonló mintát követve 341 forintról 344 forintra emelkedett, majd visszatért 341 forint közelébe. Hasonlóképpen alakult a svájci frank jegyzése 368 és 371 forint között.