Ezek most a világ legszegényebb országai

Burundi, Tanganyika-tó, Afrika, ország
Vágólapra másolva!
A világon jelenleg több mint 721 millió ember él a Világbank definíciója szerint extrém szegénységben, azaz naponta legfeljebb 1,90 dollárból (ez most kevesebb mint 700 forint). Bár az arány javult az elmúlt években, ez még mindig a Föld teljes lakosságának több mint 9 százalékát jelenti. Egy friss elemzés megvizsgálta, melyek a világ legszegényebb országai.
Vágólapra másolva!

Az ilyen extrém szegénység általában olyan országokban koncentrálódik, melyek relatíve alacsony jövedelemmel bírnak. Ennek bevett mérőszáma a bruttó nemzeti jövedelem (GNI), amely azt mutatja, hogy egy adott évben az ország lakossága és vállalkozásai mennyi jövedelmet termelnek.

Az országok rangsorát könnyebb értelmezni, ha azt nézzük, hogy 2019-ben 7,8 milliárd ember élt a Földön, akik összesen 134,6 ezer milliárd dollárnyi jövedelmet produkáltak – ezek a legutóbbi elérhető, globális adatok. Világszerte pedig az egy főre eső GNI 17.535 dollár volt.

A világ legnagyobb gazdaságának számító Egyesült Államokban az egy főre eső GNI 66.060 dollárt tett ki, amivel az USA a világ 10. leggazdagabb országának számított.

A lista másik végén viszont 27 olyan ország található, melyek egy főre eső GNI-je a 3000 dollárt sem éri el – két államban pedig az 1000 dollárt sem.

A legszegényebb országok listáján a legtöbb állam Afrikában található. Ennek történelmi okai is vannak, azonban fontos gazdasági tényező, hogy bár számos ország bővelkedik értékes nyersanyagokban, az ezekből származó jövedelmek egy szűk elitcsoportot gazdagítanak csak. Vagyis a társadalmak széles köre gyakran egyáltalán nem részesül a megtermelt jövedelemből.

A 24/7 Wall St. a Világbank adatai alapján (amerikai dollárban számolva) összesítette a világ legszegényebb országait. Bemutatjuk a lista végén található 5 gazdaságot.

5. Niger

Niger egy főre eső bruttó nemzeti jövedelme 1210 dollár, amivel az ország a világ ötödik legszegényebb országa.

A lakosság több mint 80 százaléka vidéki régiókban lakik, vagyis a mezőgazdaság az ország motorja.

Niger GDP-je 2020-ban 13,7 milliárd dollár volt, aminek 37,8 százaléka mezőgazdaságból származott. Ez az arány a világgazdaság egészében mindössze 3,5 százalék volt.

A nigeri lakosság több mint 80 százaléka vidéki régióban él Forrás: AFP/Cristina Aldehuela

A 24,2 milliós lakosú országban a várható élettartam jelenleg 62,4 év, és nagyon sokan nem jutnak hozzá megfelelő oktatáshoz, infrastruktúrához és egészségügyhöz. Ezt bizonyítja, hogy az 15 évnél idősebb lakosság körében mindössze 35 százalék az írástudók aránya, és a népesség 19 százaléka nem fér hozzá az elektromossághoz.

4. Kongói Demokratikus Köztársaság

Az Afrika középső térségében található hatalmas ország összlakossága 89,6 millió fő, az egy főre eső GNI pedig mindössze 1100 dollár. Az ország gazdaságának egyik legnagyobb problémája a korrupció, ami a fejlesztéseket is jelentősen hátráltatja.

Sok afrikai országban a bizonytalan politikai környezet és a súlyos korrupció fogja vissza a fejlődési lehetőségeket Forrás: AFP/Samir Tounsi

A Kongói Demokratikus Köztársaság GDP-je 2020-ban 49,9 milliárd dollár volt. Mivel pedig sokan nem férnek hozzá megfelelő egészségügyi ellátáshoz az országban, a várható élettartam mindössze 60,7 év.

3. Közép-afrikai Köztársaság

A világ harmadik legszegényebb országa a Közép-afrikai Köztársaság, ahol az egy főre eső GNI éppen csak meghaladja az 1000 dollárt (pontosan 1040 dollár). Az oktatási és gazdasági fejlődési lehetőségek rendkívül korlátozottak az országban, és

a 15 évnél idősebb lakosság mindössze 37,4 százaléka írástudó.

Ráadásul a teljes népességnek mindössze 14,3 százaléka fér hozzá elektromossághoz.

A Közép-afrikai Köztársaságban a legalacsonyabb a várható élettartam az egész világon Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Siegfried Modola

Az állam problémája megegyezik a hasonlóan szegény országokéval. Mindazonáltal a Közép-afrikai Köztársaságban a legalacsonyabb a várható élettartam az egész világon, 53,3 évvel.

Ezzel az államban közel 20 évvel alacsonyabb várható élettartam, mint a globális átlag.

A 4,8 milliós összlakossággal bíró állam 2020-as GDP-je csupán 2,3 milliárd dollár volt.

2. Szomália

A 193 országot tömörítő globális listán Szomália a két állam egyike, ahol az egy főre jutó bruttó nemzeti jövedelem nem éri el az 1000 dollárt – mindössze 870 dollár. Az ország nehézségeit jól mutatja, hogy Szomália lakosságának több mint kétharmada kevesebb, mint napi 1,90 dollárból él.

Szomália lakosságának több mint kétharmada kevesebb, mint napi 1,90 dollárból él Forrás: Anadolu Agency via Getty Images/2020 Anadolu Agency/Anadolu Agency

A politikai instabilitás és a korrupció egyaránt súlyos gondokat okoz a 15,9 milliós lakosú országban, ahol a várható élettartam mindössze 57,4 év. Az államnak egyébként évtizedekig nem is volt funkcionális központi kormánya. Szomália GDP-je 2020-ban 4,9 milliárd dollár volt.

1. Burundi

A kelet-afrikai Burundi a világ messze legszegényebb országa, ahol az egy főre eső GNI mindössze 780 dollár. Ez csupán töredéke a 17.535 dolláros, globális egy főre eső GNI-nek.

A gazdag országokban gyakori, hogy GDP exportból származik (a világátlag itt 29,5 százalék),

azonban Burundi esetében ez az arány csupán 5 százalék, ami a legalacsonyabb az egész világon.

Az ország összlakossága 11,9 millió fő, melynek több mint 86 százaléka vidéki területeken él – ez a második legmagasabb arány a világon. A várható élettartam 61,6 év.

Burundi a világ legszegényebb országa Forrás: Rei-artur, CC BY-SA 3.0 - Wikimedia Commons

Burundi 2020-as, 3,3 milliárd dolláros GDP-jének 28,5 százaléka mezőgazdaságból származott, amivel messze meghaladta a globális 3,5 százalékos arányt.