Letelt a 10 napos türelmi idő, így március 12-én lép hatályba a hét orosz bank kizárása a Swift rendszerből. Bár technikailag ez nem egy bonyolult intézkedés, a nyugati gazdaságoknak biztosítaniuk kell, hogy bizonyos, már folyamatban lévő műveleteket ne akadályozzanak. A Swift-en túl a szankciók végrehajtása sem kis feladat a hitelintézetek számára. Kérdés, hogy hosszú távon milyen kockázatokkal jár a nyugati gazdaságok számára.

A Swift egyszerűen megfogalmazva a globális fizetési rendszer. A 7 orosz bank (VTB Bank, Rosszija Bank, Otkritije Bank, Novikombank, Promszvjazbank, Szovkombank, Vnyesekonombank) leválasztása a Swift rendszerről komoly gazdasági károkat okozhat az egész orosz gazdaságnak, hiszen a nemzetközi pénzforgalom rendkívül bizonytalanná és lassúvá válik ezeknél az intézményeknél.

Az EU-s tagállamoké volt a döntés

"A belga székhelyű Brüsszel közelében található Swift vállalatnak meg kell felelnie az uniós jogszabályoknak" - mondta társaságuk közleménye szerint Bertrand Godin az iBanFirst nemzetközi fizetésekre szakosodott vállalat operatív igazgatója. Azonban a szankciókért nem a Swift szervezetet terheli a felelősség, amely az alapszabályában hangsúlyozza semlegességét, hanem az Európai Unió 27 tagállamára, akik egyhangúan döntöttek a szankció mellett.

Nem technikailag bonyolult a művelet

"A Swift rendszerben minden regisztrált banknak van egy 8 karakteres egyedi azonosítója. Konkrétan elég, ha töröljük az azonosítókat és a tranzakciók hibaüzenetet fognak megjeleníteni" - tette hozzá Bertrand Godin. A szankció alkalmazásának egyik nehézsége, hogy a Swift-en keresztül bonyolított tranzakciók között vannak azonnali, de vannak hosszabb időkerettel rendelkező tranzakciók is. Tehát a már folyamatban levő műveletek befejezése hozza nehéz helyzetbe a szankciók alá nem eső érintett szervezeteket.

IllusztrációForrás: Shutterstock

Külön engedély a folyamatban levő tranzakciókra

Ezzel a kockázattal szembesülve az amerikai hatóságok bejelentették, hogy a még folyamatban lévő műveletek által érintett vállalatok március végéig kérhetnek engedélyt. Feltéve, hogy pontos indoklást tudnak felmutatni. Így a bankok biztonságosan végre tudják hajtani az ügyleteket anélkül, hogy kockáztatnák, hogy a szankciók megsértése miatt feketelistára kerülnek.

Az orosz bankok kizárása a Swiftből

Nagy kihívás a járulékos károk elkerülése. "Még soha nem fordult elő, hogy egy olyan jelentős hatalom, mint Oroszország kizárásra került volna a nemzetközi pénzügyi rendszerből" - mondta Jonathan Hackenbroich, az Európai Külkapcsolati Tanács (ECFR) szakértője. Senki sem tudja biztosan megmondani, hogy ez milyen hatással lesz a világ többi gazdaságára.

A Swift kizárás mellett további komoly lépés, hogy a három amerikai pénzügyi óriás, a Visa, a Mastercard és az American Express is úgy döntött, hogy felfüggeszti működését Oroszországban, az ország további elszigetelése érdekében. A szankciók egyelőre csak hét orosz bankot érintenek, a Sberbankot, valamint az ország gázexportjához kapcsolódó Gazprombankot nem érintik.