Megvan, hogy mely külföldi cégeket államosíthatják Oroszországban

Így rohamozták meg az Oroszországból kivonuló IKEA üzleteit Szentpéterváron, galéria, 2022
MOSCOW, RUSSIA - MARCH 04: A view of IKEA store in Russia's capital Moscow on March 04, 2022. Swedish furniture retailer IKEA is suspending all its operations in Russia and Belarus it announced on Thursday. This includes pausing export and import to and from Russia and Belarus, and suspending production operations and IKEA retail operations in Russia. Some of the customers, who had placed an order before the decision, came to the store and received their products. Pavel Pavlov / Anadolu Agency (Photo by PAVEL PAVLOV / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
A hivatalos orosz kommunikációban a munkahelyek védelmével indokolják a lépést.
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin támogatta azt az elképzelést, hogy „külső menedzsmentet" vezessenek be azon vállalatoknál, amelyek bejelentették kivonulásukat az orosz piacról, írja a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség nyomán a Világgazdaság.

Mint Mihail Misusztyin miniszterelnök az elnök és a kormány tagjai közötti találkozón elmondta, a kabinet folyamatosan figyelemmel kíséri a helyzetet, és állítása szerint a legtöbb most távozó külföldi cégnél a munkahelyek és a fizetések érintetlenül maradnak. Hozzátette, hogy a hatóságok törvénytervezetet készítettek elő, amelynek célja az üzembezárások megakadályozása.

Ha a külföldi tulajdonosok indokolatlanul bezárnak egy vállalatot, a kormány külső adminisztráció bevezetését javasolja, amely a tulajdonos döntésétől függően határozná meg a cég sorsát.

A legfontosabb feladat a szervezet profiljának megőrzése és a munkahelyek megtartása lesz

– hangsúlyozta Misusztyin.

Sajtóértesülések szerint a tervezetet csütörtökön az orosz parlament elé terjesztették.

A McDonald's is az orosz piac elhagyása mellett döntött Forrás: Shutterstock

Az Izvesztyija úgy értesült, hogy a kormány és a főügyészség megkapta azoknak a külföldi vállalatoknak a listáját, amelyeket az oroszországi működésük megszűnése miatt államosítani lehet. Mindezt angol nyelvű hírforrások is megerősítették. A szóban forgó cégek a következők:

Forrás: vg.hu

Putyin a javaslatra reagálva megjegyezte, Oroszország nem zárkózik el senkitől, és kész együttműködni minden külföldi partnerrel.