Varga Mihály: A kormány azon dolgozik, hogy a háború hatásaitól megvédje a családokat és a cégeket

VARGA Mihály
Martonvásár, 2022. március 11. Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Caola Zrt. 3,8 milliárd forintos egészségipari beruházásának alapkőletételén a Fejér megyei Martonvásáron 2022. március 11-én. MTI/Vasvári Tamás
Vágólapra másolva!
A kormány azon dolgozik, hogy a háború hatásaitól megvédje a családokat és a cégeket - hangsúlyozta a pénzügyminiszter a Caola Zrt. 3,8 milliárd forintos egészségipari beruházásának pénteki alapkőletételén, a Fejér megyei Martonvásáron.
Vágólapra másolva!

A magyar tulajdonú cég az Egészségipari támogatási program keretében

kétmilliárd forint támogatást kapott zöldmezős beruházásához.

Varga Mihály rámutatott, hogy a mai háborús helyzetben alapvető fontosságú a higgadtság, a kormány pedig eszerint dolgozik. Leszögezte, semmilyen döntést nem támogatnak, ami veszélyezteti a magyar családokat és a magyar cégeket.

Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Caola Zrt. 3,8 milliárd forintos egészségipari beruházásának alapkőletételén a Fejér megyei Martonvásáron 2022. március 11-én Forrás: MTI/Vasvári Tamás

A miniszter kifejtette, hogy az elmúlt 10-12 évben - a vörösiszap katasztrófa, az árvizek, a migrációs válság, a madárinfluenza, a koronavírus-járvány és legújabban az orosz-ukrán háború miatt - a polgári kormánynak egyfajta harcedzettsége lett a válsághelyzetek kezelésében. Úgy vélte, ez a harcedzettség a hazai vállalkozásokra is egyre inkább átterjed.

Kiemelte, hogy

a kormány döntéseiben mindig elsődleges a magyar emberek érdeke,

amit sokszor bizonyított már. Emiatt volt szükség az Egészségipari támogatási program életre hívására is, hiszen egy-egy válsághelyzetben a magyar cégek Magyarországot segítik, a külföldi beszállítók nem feltétlenül - tette hozzá.
A programtól a hazai egészségipar megerősödését, a külföldi kitettség csökkenését várják és azt, hogy a támogatott cégek a magyar gazdaság növekedéséhez is hozzájáruljanak.

A kormányzati támogatást felhasználva Martonvásáron elkezdtek egy új gyárat felhúzni, amelyet a legmodernebb svájci berendezésekkel szerelnek fel (illusztráció) Forrás: CAOLA ZRT.

Tessely Zoltán (Fidesz-KDNP), a Fejér megyei 3-as választókerület képviselő-jelöltje szerint a beruházás komoly mérföldkő a Caola és Martonvásár életében. Arról is beszélt, hogy a járási székhellyé lett város jelentős fejlődésen ment keresztül az elmúlt években, ennek részeként létesült egy 157 hektáros ipari-gazdasági terület, amelynek első betelepülő vállalkozása a Caola.

Emlékeztetett arra, hogy

Martonvásár eddigi fejlesztése jórészt pályázatokból, vagy kormánytámogatás révén valósult meg.

Az új ipari park várható benépesülésével azonban remény van arra, hogy a város önerőből is képes lehet beruházások finanszírozására - fűzte hozzá.

A Caola Zrt. 3,8 milliárd forintos egészségipari beruházásának helyszíne Martonvásáron az alapkőletétel napján Forrás: MTI/Vasvári Tamás

Szabó Tibor (Martonvásári Polgári Összefogás-Fidesz-KDNP) polgármester elmondta: 2010-ben célul tűzték ki, hogy az önkormányzat saját bevételeit az addigi 10 százalékról növeljék a költségvetésben. Most közelítik az 50 százalékot és az ipari terület létrehozásától azt várják, hogy ez tovább fog emelkedni.

Bándi Imre, a Caola Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy

az utolsó percben mentették meg a hungarikumnak minősülő Caolát,

amivel az a céljuk, hogy visszaszerezzék a márka méltó helyét a magyar és később a külföldi piacokon. Jelezte, hogy az elmúlt két évben profi fertőtlenítő- és tisztítószer palettát fejlesztettek a pandémiára válaszul, a régi termékek pedig új arculatot kaptak.

A cégvezető közölte, hogy

a martonvásári új gyártócsarnokot év végén szeretnék átadni.

A sajtóanyag szerint a 190 éves múltra visszatekintő Caola Kozmetikai és Háztartás Vegyipari Zrt. jelenleg fertőtlenítőszereket, géleket, felületfertőtlenítőket, tisztítószereket, borotválkozó szereket, test-, kéz- és hajápolási termékeket, hintőporokat, különböző rendeltetésű háztartás vegyipari készítményeket és rovarirtó szereket gyárt. Az új martonvásári üzemmel 21 új munkahelyet létesítenek és jelentősen megnő a műtéti fertőtlenítők, kéz- és bőrfertőtlenítők, műszer- és eszközfertőtlenítők, valamint felületfertőtlenítők gyártási kapacitása, a gyártócsarnok szinte teljes egészében automatizált lesz.

A nyilvános cégadatok szerint a Caola Zrt. 2020-ban 1,1 milliárd forint nettó árbevétel mellett 45 millió forintos nyereséget produkált.