Az olajkirályságban épülhet meg az Apple beszállítójának új gigantikus csipgyára

Foxconn, a tale of slashed salaries, disappearing benefits and mass resignations as iPhone orders dry up China Chinese Foxconn iPhone
--FILE--View of the headquarters of Foxconn in Pudong, Shanghai, China, 10 February 2019. It is a normal Saturday in Zhengzhou, the capital of central China's Henan province. The sky over the Foxconn factory complex is obscured with a choking smog. Under the hazy sunset, hordes of workers have started to walk out of the production facility. The crowd thins out quickly. But working conditions inside the world's largest iPhone assembly plant are not normal, as weaker demand for the mobile phones assembled inside the vast 1.4 million square metre (15 million square feet) facility has led to lower salaries and reduced benefits from Apple's largest supplier.
Vágólapra másolva!
Szaúd-Arábiával tárgyal egy multifunkciós gyár megépítéséről az Apple egyik fő beszállítójának számító Foxconn technológiai óriás. A szaúdi kormány már vizsgálja a terveket, a gigaberuházás pedig összesen 9 milliárd dollárból valósulhat meg.
Vágólapra másolva!

Hatalmas beruházást tervez Szaúd-Arábiában az Apple egyik fő beszállítójának számító Foxconn Technology Group.

A vállalat ugyanis 9 milliárd dollárból építene föl egy többfunkciós gyárat, melyben mikrochipek mellett elektromos autók komponenseit, valamint más elektronikai eszközöket is előállítanának

– írja a The Wall Street Journal az ügyet ismerő forrásokra hivatkozva.

A szaúdi kormány most áttekinti a Foxconn ajánlatát, és összehasonlítja azt a vállalat által más országokban megvalósított projektekkel. A tajvani óriás, melynek hivatalos neve Hon Hai Precision Industry, Szaúd-Arábia mellett az Egyesült Arab Emírségekkel is tárgyalásokat folytat a projektről.

A Foxconn terve mögött az a stratégia áll, hogy a vállalat korábban elkezdte diverzifikálni a gyártási helyszíneit, amikor fokozódott a gazdasági feszültség az Egyesült Államok és Kína között.

Hatalmas gyárat építhet Szaúd-Arábiában a Foxconn Forrás: Imaginechina via AFP/dycj - Imaginechina/Dycj

Noha a tárgyalások még folynak, Szaúd-Arábia megfelelő helyszín lehet a cég számára, mivel a királyság igyekszik több lábra helyezni a gazdaságát, csökkentve a kőolajtól való függőségét. Eközben a Foxconn jelentős támogatásokat szeretne kiharcolni magának, beleértve a finanszírozást és az energetikai támogatásokat is.

A tajvani vállalat a gyártási helyszínek mellett a tevékenységét is elkezdte diverzifikálni az elmúlt időszakban.

Ennek eredményeképp elmozdultak például az elektromos autók iparága felé, és megállapodást kötöttek olyan nagyvállalatokkal, mint a Chrysler vagy a Los Angeles-i Fisker elektromos autó startup.

A cég tavaly jelentette be, hogy elektromos autó projekteket tervez építeni a Közel-Keleten, elsősorban az autókhoz gyártott szoftveres és felhőalapú infrastruktúrára fókuszálva.