A február végén napirendre került a Házasságról és Polgári Társulásról szóló törvényjavaslat Angliában és Walesben 18 éves korhatárt írna elő a házasságkötéshez. Az előterjesztés - amelynek fő célja az volt, hogy segítsen megelőzni a kényszerházasságokat -  pártokon átívelő támogatást kapott.

Az alsóház már megszavazta a korhatár módosításáról szóló törvényjavaslatot, amennyiben a Lordok Házán is átmegy az előterjesztés, úgy a gyermekházasság illegális lesz ezekben az országokban is. Jelenleg az ott lakók szülői engedéllyel már 16 éves koruktól házasodhatnak, ami a fejlett országok között szokatlannak számít, hiszen többségük 18 éves hoz köti a minimális házassági életkort.

A meglehetősen régimódi törvény megváltoztatására valószínűleg azért kerül sor, mert a házasság nem csak a szerelemről szól, hanem végső soron egy gazdasági szerződés is, amely a feleknek követelést biztosít egymás vagyonára és tulajdonára. Így sokakban jogosan merült fel a kérdés, hogy a 18 éven aluliak miért hozhatnak ilyen nagy következményekkel járó gazdasági döntést, miközben annyi mással kapcsolatban - a hivatalos felnőtté válásukig - még korlátozva vannak.

A törvényjavaslatot támogató Pauline Latham konzervatív képviselő a következőket mondta: A jelenlegi törvény több mint 70 éve létezik, és más időkből származó társadalmi értékeket tükröz."

IllusztrációForrás: Shutterstock

Anna McMorrin, a Munkáspárt árnyék-igazságügyi minisztere és Cardiff North parlamenti képviselője kijelentette: Az a tény, hogy egy fiatalnak 18 éves koráig oktatásban kell maradnia, de 16 évesen férjhez mehet, megdöbbentő, és nincs helye a 21. században."

Nagy-Britanniában a házasság többek között arra is hatással van, hogy a felek mennyi adót fizetnek, hogy alakul a nyugdíjuk, és milyen ellátásokra lesznek jogosultak.

A brit statisztikák szerint a házasságok 42 százaléka végződik válással, amelyek viszont meglehetősen drágák.Egy átlagos brit válás ugyanis 14.561 fontba (nagyjából 6,4 millió forint) kerül.