Nagy bejelentést tett az OMV, ez komolyan érinti az olaj- és gáztermelését

- Horizontal
The headquarters building and logo of Austria's energy group OMV are seen in Vienna on November 7, 2012. Austrian oil and gas group OMV said on Wednesday that nine-months net profit rose 21 percent as production in Libya reached levels last seen in early 2011 at the start of the uprising that toppled Moamer Khadafi. AFP PHOTO / ALEXANDER KLEIN (Photo by ALEXANDER KLEIN / AFP)
Vágólapra másolva!
A részben állami tulajdonban lévő osztrák OMV olaj- és gázipari konszern a szerdán bemutatott új 2030-as stratégiája szerint hosszú távon teljesen ki kíván szállni az energiatermelésre szánt fosszilis energiahordozók kitermeléséből és fő tevékenységét vegyipari területekre tervezi összpontosítani.
Vágólapra másolva!

Az új stratégia konkrét köztes célként 2030-ra az olaj- és gázkitermelést egyötödével való csökkentését irányozza elő. Eszerint a nyersolajtermelést 2030-ig fokozatosan mintegy 30 százalékkal, a földgáztermelést pedig mintegy 15 százalékkal kell csökkenteni. Az olaj- és gázkitermelésbe történő beruházások 2026-ig folytatódnak, a gázprojektek fejlesztésére összpontosítva, majd ezt követően jelentősen csökkennek. A gáz részaránya a kitermelésben várhatóan több mint 60 százalékra nő.

A terv szerint az energiafelhasználásra szánt kőolaj és földgáz kitermelése 2050-re teljesen megszűnik.

2022. április 1-jétől a gázértékesítési és logisztikai üzletág (az OMV Petrom kivételével) szervezetileg az E&P (Exploration and Production) kutatás-termelési divízióba kerül át.

Az átszervezés finanszírozásához szükséges forrásokat az olaj- és gázkitermelésből származó nyereségből tervezi az OMV előteremteni Johann Pleininger, az E&P üzletág igazgatója szerint.

Alfred Stern, az OMV vezérigazgatója bejelentette, hogy

a vegyipari és alapanyaggyártó (Chemicals & Materials) üzletágat teszik meg fő profilnak és növekedési motornak,

amely a fenntarthatóság, a kockázat és a megtérülés közötti egyensúly megteremtésével erősítheti meg a konszern piaci dinamikával szembeni ellenálló képességét.

Az OMV terve szerint az energiafelhasználásra szánt kőolaj és földgáz kitermelése 2050-re teljesen megszűnik Forrás: OMV.com

A "Stratégia 2030" lefekteti, hogy a finomítás és marketing üzletágat a fenntartható üzemanyagok, nyersanyagok és mobilitási megoldások egyik vezető európai szolgáltatójává kell tenni. Egyebek között azáltal, hogy például több mint 400 millió eurós beruházással 2030-ig több mint kétezer elektromos töltőállomást létesítenek benzinkutakon az autópályákon és tranzitútvonalakon, valamint mintegy 17 ezer hálózati töltőállomást szerelnek fel vállalati telephelyeken.

A fenntartható üzemanyagok és fenntartható vegyi alapanyagok termelését 2030-ra évi 1,5 millió tonnára kell növelni, amelynek közel felét - 700 ezer tonnát - fenntartható repülőgép-üzemanyagok teszik majd ki.

A fenntartható repülőgép-üzemanyagok értékesítése több mint 700 ezer tonnára emelkedik. 2021 első félévében Ausztriában közel 3,5 millió tonna üzemanyag fogyott.

Mindemellett az OMV az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében mintegy 5 milliárd eurót tervez befektetni az alacsony szén-dioxid-kibocsátású üzletágak, azaz a geotermikus energia és a szén-dioxid-leválasztás és -tárolás (CCS) fejlesztésébe.