Oroszország az elmúlt években folyamatosan duzzasztotta az aranytartalékait. A központi bank igyekezett bebiztosítani, hogy egy esetleges gazdasági válság idején az országnak legyen elég stabil és értékálló eszköze. Most pedig ez a tartalékállomány fel is értékelődhet, azonban a nagy kérdés az, hogy szükség esetén Moszkva képes lehet-e valóban eladni a tartalékait.

Az orosz központi bank a 2000-es évek közepe óta majdnem meghatszorozta az aranytartalékait, és ezzel Oroszország mára a világ ötödik legnagyobb aranykészletével rendelkezik. A tartalék teljes összege eléri a 140 milliárd dollárt, a funkciója pedig az, hogy egy gazdasági válság esetén biztosítsa, hogy az országnak kellő mennyiségű stabil és értékálló eszköze legyen.

A nagy kérdés viszont az, hogy most, amikor a rubel értéke hatalmasat zuhant, az ukrajnai háború miatti szankciók eredményeként pedig az orosz gazdaság komoly nehézségekkel küzd, Moszkva képes lehet-e valóban hozzányúlni az aranytartalékaihoz.

A Mining.com portálon közölt elemző összeállítás szerint a nemesfémek értékesítése jelenleg igen komoly problémákba ütközne Moszkva számára. A szankciók miatt ugyanis az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, valamint az Európai Unió intézményei nem üzletelhetnek az orosz jegybankkal. A kereskedők és a bankok közvetett csatornákon ugyan tudnának orosz aranyat vásárolni, de ezzel nemcsak büntetéseket, de a jó hírnevük súlyos csorbulását is kockáztatnák. Ráadásul az amerikai szenátorok már másodlagos szankciókat vetnének ki mindenkire, aki orosz aranyat vesz.

Vagyis az a sajátos helyzet állt elő Moszkvában, hogy bár az orosz jegybank épp ilyen válságos helyzetekre gondolva vásárolt be hatalmas aranymennyiséget, ha senkinek nem tudják azt eladni a nehéz időszakban, akkor lényegében teljesen mindegy, mekkora ez a tartalék, mivel használhatatlanná válik – mondta Fergal O'Connor, a Cork University Business School előadója.

Egyes elemzők szerint Moszkva azzal próbálkozhatna, hogy más országok (például India vagy Kína) jegybankjainak adja el az aranytartalékai egy részét. Emellett a sanghaji aranytőzsdén is lehetne valamennyi nemesfémet értékesíteni, de ez csupán kis mennyiséget jelentene – tette hozzá Jeff Christian, a CPM Group ügyvezetője.

Használhatatlanná válhat a hatalmas orosz aranytartalékForrás: 123rf

Itt válik fontossá az amerikai szenátorok által benyújtott új szankció terve. Ha ugyanis Washington mindenkit büntetéssel sújtana, aki orosz aranyat vesz, az Indiában és Kínában is eltántoríthatja az intézményeket a vásárlástól. Peking pedig valószínűleg szeretné most elkerülni a konfliktust az Egyesült Államokkal.

A Citigroup elemzői emellett úgy látják, hogy ha Oroszország kétségbeesett helyzetbe kerül, akkor a jegybank azt is megteheti, hogy a hazai piacon, rubelért értékesít nemesfémet. Amennyiben ezt fix áron teszi meg, akkor az lényegében egy belföldi aranystandard bevezetésének felelne meg.

A 140 milliárd dolláros kérdésre tehát egyelőre nincs biztos válasz, azonban a következő hetekben előállhat az a helyzet, hogy a hatalmas orosz aranytartalék lényegében használhatatlanná válik. Ez pedig még tovább nehezítené az orosz gazdaság nehéz helyzetét.