A vidékfejlesztésnek a Magyar falu program a csúcsa

Magyar falu program – Fejlesztések Jász-Nagykun-Szolnok megyében, galéria, 2022
Besenyszög, 2022. március 16. A Magyar falu program támogatásával épülő körzeti orvosi szolgálati lakás Besenyszögön 2022. március 16-án. A program keretében Jász-Nagykun-Szolnok megyében 5 milliárd 273 millió forint értékű fejlesztés valósult meg az elmúlt években, és olyan beruházások jöttek létre, amelyekre a program nélkül több évtizedet kellett volna várni. Csak a pályázati alprogramokat és a falusi civil alap pályázatait figyelembe véve több mint 1 milliárd 580 millió forint értékű fejlesztés történt a megye 1-es számú választókerületében. A Magyar falu programban Besenyszög, Csataszög, Hunyadfalva és Nagykörű településen eddig 680 millió forint hazai forrást használtak fel kisléptékű fejlesztésekre. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Hihetetlen fejlődés zajlik vidéken 2010 óta, ennek a vidékfejlesztésnek a Magyar falu program (MFP) a csúcsa - jelentette ki Németh Szilárd pénteken Őrtilosban.
Vágólapra másolva!

A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára az MFP közel 110 millió forintos támogatásával elvégzett közútfejlesztések átadásán beszélt arról, hogy régebben "városi lázban" élt a társadalom, mindenki városba akart költözni, mert a falu elmaradott volt. A 2018-ban Orbán Viktor miniszterelnök által meghirdetett MFP ugyanakkor lehetővé tette, hogy a vidéken élők semmiben ne szenvedjenek hiányt.

Szászfalvi László, a térség országgyűlési képviselője (KDNP) szerint:

a magyar vidék felkarolása, megerősítése a nemzet megerősítését is jelenti.

A politikus történelmi jelentőségűnek nevezte a Magyar falu programot, amely - mint mondta - somogyi választókörzetének 77 településéből 75-öt érint. A program indulása óta ezekre a településekre csaknem 11 milliárd forint támogatás érkezett.

A Magyar falu program támogatásával épülő körzeti orvosi szolgálati lakás Besenyszögön 2022. március 16-án Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A hazai forrásból származó pénzt hatékonyan használják fel az önkormányzatok, Őrtilosban nemcsak külterületi, hanem belterületi utakat tesznek rendbe, falubuszt vásárolnak, felújítják a kultúrházat, de jut pénz a falusi kisboltok támogatására is - sorolta Szászfalvi László.

Kelei Zita (független) Őrtilos polgármestere közölte: az önkormányzat mintegy 110 millió forintot nyert a lakó- és mezőgazdasági ingatlanok megközelítését szolgáló külterületi utak felújítására és útkarbantartó gépek vásárlására. A beruházás keretében csaknem öt kilométer utat tettek rendbe, amelyek vállalkozások, őstermelők és turisztikai látványosságok megközelítését segítik a nagy kiterjedésű településen.