A Burger King nyitva van Oroszországban

Ukrán válság 2022, ukrán, orosz, háború, orosz-ukrán háború, ukrán konfliktus, Burger King, Oroszország, Moszkva, Lassan már csak Burger King marad Oroszországban
8136894 09.03.2022 A Burger King cafe is seen at the food court of a shopping centre in Moscow, Russia. Burger King fast food chain withdraws from the Russian market due to economic sanctions. Sergey Pyatakov / Sputnik (Photo by Sergey Pyatakov / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
A Világgazdaság számolt be róla, hogy bár a Burger King központja szeretné, a nemzetközi szerződései miatt képtelen bezáratni üzleteit Oroszországban.
Vágólapra másolva!

A nyugati életérzés kvázi utolsó bástyájaként áll még a Burger King gyorsétteremlánc 800 üzlete Oroszországban, miután szinte az összes nagy cég kivonult már az ottani piacról. Igaz, ennek a kétes privilégiumnak maga a Burger King sem örül, de

franchise-szerződéseik miatt képtelenek hatni orosz partnerükre.

David Shear, a cég nemzetközi elnöke az alkalmazottakhoz intézett nyílt levélben leszögezte, hogy a vállalat oroszországi üzletágának szerkezete akadályozza azt, hogy néhány versenytársához hasonlóan éttermeket zárjon be a piacon. A burgerlánc közölte, hogy jogilag nem függesztheti fel azonnal tevékenységét a piacon.

-írta Shear.

Egy moszkvai Burger King Forrás: Sputnik via AFP/Sergey Pyatakov

A Burger King anno egy Alekszandr Kolobov nevű üzletember, az Investment Capital Ukraine és a VTB Capital közös vállalatán keresztül lépett be Oroszországba,így csupán 15 százalékos részesedéssel rendelkezik a vegyesvállalatban. Ez pedig azt jelenti, hogy a Burger King önmagában nem tudja azonnal leállítani az üzletet.

- fogalmazott a cég nemzetközi elnöke.

A Burger King ezért úgy döntött, hogy megválik az orosz üzletágában lévő 15 százalékos részesedésétől, de a megállapodás feltételei alapján ez a folyamat eltarthat egy ideig. A cég addig is felfüggesztette a több mint 800 franchise-rendszerű oroszországi telephelyének nyújtott összes vállalati támogatást. A CNBC értesülései szerint az anyavállalat, a Restaurant Brands International általi döntés magában foglalja a helyi beruházások és bővítések elutasítását, valamint a marketing, illetve az ellátási lánc szüneteltetését is.

A Burger King riválisa, a McDonald's már napokkal ezelőtt bejelentette kivonulását, de a cég könnyebb helyzetben volt, hiszen éttermei nagy része saját tulajdonában volt. A McDonald's így megteheti azt is, hogy tovább fizeti több tízezer dolgozója bérét. Ezzel havonta nagyjából 50 millió dollártól (16,8 milliárd forint) esik el a cég.

A Restaurant Brands Internationalnak még ennél is fájdalommentesebb lenne a leválás

az orosz piacról, ahonnan bevételei mindössze alig 1 százaléka érkezik be.

A vállalatcsoport a kellemetlen problémát úgy kezeli egyelőre, hogy jelentős humanitárius segélyeket készít elő Ukrajnának.