Erről tudnia kell, ha korábban sberbankos számlára kapott államkincstári utalást

Sberbank, logó, Budapest, Rákóczi út 7, illusztráció
Vágólapra másolva!
Beszorult a Sberbankba azoknak a pénze, akiknek a Magyar Államkincstár havi rendszerességgel vagy időszakosan utalt valamilyen állami járandóságot az itt vezetett számlájára. Ez ugyanis minden hónap elsején történik meg. Így volt ez március 1-én is. Csakhogy március első napjának estéjén a Magyar Nemzeti Bank visszavonta a Sberbank működési engedélyét, és a betétesek a pénzüket 100 ezer euróig már az Országos Betétbiztosítási Alaptól kaphatták vissza - összegzi a körülményeket a Bank360 írása, amelyben a hogyan továbbra is választ kaphatnak az érintettek.
Vágólapra másolva!

Elég kellemetlen helyzetbe kerültek azok, akiknek a sberbankos számlájára utalta az államkincstár a havi ellátmányukat közvetlenül a bank bezárásának bejelentése előtt.

A járandóságukhoz csak most juthatnak hozzá, és a további folytatáshoz megadhatnak új bankszámlámot

- írja a portál.

Az államkincstári utalások érintettjei számára a Sberbank végelszámolásának bejelentésekor csak az számíthatott csak jó hírnek, hogy mivel bankszünnapot rendeltek el a Sberbanknál, a március 1-én átutalt pénzt nem könyvelték le a számlájukra, így az nem lett a befagyott betétjük része. Viszont a végelszámolás megindulása miatt a bankban ragadt, és azt a bank csak március 17-én utalta vissza az államkincstárnak. Az államkincstár közleménye szerint így mostantól kezdődik meg a pénz eljuttatása az érintettekhez az alábbiak szerint.

A Sberbank logója a Budapest, Rákóczi út 7. alatt Fotó: Csudai Sándor - Origo

Milyen juttatásokat érint ez?

  • családtámogatási ellátás (családi pótlék, gyermekgondozást segítő ellátás, gyermeknevelési támogatás),
  • egészségbiztosítási pénzbeli ellátás (táppénz, csecsemőgondozási díj gyermekgondozási díj, örökbefogadói díj, baleseti táppénz),
  • fogyatékossági támogatás,
  • vakok személyi járadéka,

Hogyan kapják meg a pénzt az érintettek?

Az ellátásokhoz most hóközi utalással juthatnak hozzá a jogosultak. Azoknak az ügyfeleknek, akik már adtak meg új számlaszámot, erre utal az államkincstár.

Akik ezt még nem tették meg, azoknak a nyilvántartásban szereplő lakcímre történik a folyósítás.

Az érintetteknek módjuk van arra, hogy új bankszámlaszámot vagy postai címet jelentsenek be az államkincstárnak a további folyósításra az ellátást elbíráló kormányhivatalhoz ezen vagy ezen a nyomtatványon.

Akik eddig még nem nyitottak új számlát, azoknak érdemes szétnézni a bankok számlaajánlatai között, mert ezzel sokat spórolhat, és most akár még pénzt is kereshet magának és az ismerőseinek is. Az a sberbankos ügyfél, aki nemcsak lakossági, hanem cégek számlát is kénytelen most keresni, szintén össze tudja hasonlítani a vállalati bankszámlák kínálatát. A kisvállalkozásoknak pedig speciális csomagokat is kínálnak a bankok.

A Bank360 szakértői megjegyzik, hogy a speciális pénzügyi helyzet miatt sok betétes hamarabb megkapta a pénzét az OBA időközben elindult kártalanítása során postán vagy az ügyintézésben résztvevő Takarékbank-fiókokban, mint a bankba szorult államkincstáros utalását. Azaz ha még lekönyvelhették volna az állami járandóságot a Sberbanknál, akkor néhány nappal hamarabb jöhetett volna pénz az érintetteknek. Természetesen csak abban az esetben, ha a számlájukon lévő összeg nem haladja meg a 100 ezer eurót, de az érintettek túlnyomó többségénél alighanem ez a helyzet.