Így alakul a világon a kriptovaluták szabályozása

Nayib Bukele
President of El Salvador, Nayib Bukele, gestures during his speech at the closing ceremony of the Latin Bitcoin conference (LaBitConf) at Mizata Beach, El Salvador, on November 20, 2021. (Photo by MARVIN RECINOS / AFP)
Vágólapra másolva!
Ahogy a kriptovaluták világszerte egyre elterjedtebbek, úgy változik az őket érintő szabályozási környezet is. Míg egyes országok hivatalosan is törvényes fizetőeszköznek nyilvánították a legnagyobb ilyen eszközt, a bitcoint, addig mások a kriptovaluták teljes tilalmát jelentették be.
Vágólapra másolva!

Ahogy a hagyományos pénzügyi rendszer egyre jobban integrálja a kriptovalutákat, úgy nyernek mind nagyobb és nagyobb teret a tokenek mögött álló hálózatok. A kriptopiac jelentőségét és súlyát jól mutatja, hogy 2011 március és 2021 márciusa között a bitcoin volt a legjobban teljesítő pénzügyi eszköz. Az Origo is beszámolt róla, hogy a digitális valuta ekkor szinte csillagászati, 230 százalékos éves hozamot ért el.

A kriptovalutákat felkaroló ország egyik példája El Salvador, ahol a bitcoint 2021 szeptemberében hivatalos fizetőeszközzé nyilvánította Nayib Bukele elnök.

Egyelőre nagyon kevés az az ország, amelyik követni szándékozik El Salvador törvénykezését, viszont annál többen fektetnek a saját jegybanki digitális valuta bevezetését célzó projektekbe. Bár tény, hogy ez egy merőben eltérő megközelítés a blokklánc technológia használatához, hiszen erősen függ az állami befolyástól - azaz pont a kriptovaluták egyik legfontosabb jellemzője, a decentralizáltság nem érvényesül azokban.

Kína volt az első nagy gazdaság, amely 2021 elején megkezdte a digitális nemzeti valutájának kibocsátását, ellenben a kriptovalutákra teljes tilalmat hirdetett. Rajta kívül eddig nyolc másik ország hozott hasonló tiltó intézkedést: Algéria, Banglades, Egyiptom, Irak, Marokkó, Katar, Nepál és Tunézia. Míg 42 másik ország inkább hallgatólagosan szabotálja a kriptovaluta használatát az egyéb törvényei révén.

A Statista összeállítása alapján a most következő világtérképen azt mutatjuk, hogy hol próbálnak gátat szabni a kriptovaluta-boomnak, valamint, hogy mely államokban kapott többé-kevésbé szabad utat:

A diagram azokat az országokat/regionális gazdaságokat mutatja, ahol a kriptovaluták tiltottak vagy szabályozottak (2021. novemberi állapot szerint) Forrás: statista.com

Az Egyesült Államok Kongresszusi Jogi Könyvtárának Globális Jogi Kutatási Igazgatósága (GLRD) által közzétett jelentés a 2021 novemberi állapotokat mutatja, amely szerint 9 államban van érvényben abszolút, és 42-ben implicit tilalom. Az abszolút tilalmat (absolute ban) hirdető államokban a kriptopénzeket illegálisnak minősítik, míg az implicit tilalmat (implicit ban) felvonultató joghatóságok megtiltották a bankoknak vagy más pénzügyi intézményeknek, hogy a kriptovalutákkal kereskedjenek. A térképen zöldel jelölt oszágok (regulated), pedig speciális adózást, valamint pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-ellenes szabályokat vetettek ki a kriptoiparra.