Magyar idő szerint hétfőn 13 órakor kinyitott ugyan a moszkvai tőzsde, de csak részlegesen: a részvényszekció továbbra is pihen, csak néhány szövetségi adósságpapírral (OFZ) lehetett üzletelni. A kötvényhozamok azonnal jelentős emelkedésnek indultak, majd idővel normalizálódtak.

A kormány által kibocsátott kötvények hozama a nyitás előtti kereskedésben 20 százalékot emelkedett, ami praktikusan azt jelenti, hogy a piac a befektetést kockázatosabbnak ítéli, így drágább lesz az államnak a finanszírozás. Később a hozamplusz 13 százalékon állapodott meg. Andrej Braginszkij, a moszkvai tőzsde szóvivője a BBC-nek azt mondta, hogy technikailag a részvénypiac is készen áll a nyitásra, és reményei szerint ez hamarosan be is következik – írja a Világgazdaság.

Mindehhez persze szükség lesz a politikai vezetés jóváhagyására is. A tőzsdén a kerekedéssel február 24-én álltak le, aznap, amikor Oroszország megindította ukrajnai offenzíváját. Annyi biztosra vehető, hogy az újranyitás totális átárazással jár majd együtt, a rubel ugyanis azóta elveszítette értéke negyedét a dollárhoz képest, a központi bank 20 százalékra emelte az alapkamatot, miközben a körülmények drámai fordulatot vettek: az orosz nagybankok egy részét kitiltották a SWIFT rendszerből, nyugati cégek sora döntött az orosz piac elhagyása mellett, a jelentősen beszűkültek helyi vállalatok anyagi lehetőségei és mozgásterük is.

Megindult a kereskedés az orosz kötvények egy részével, de a részvénypiac nyitására még várni kellForrás: RIA Novosti/Vladimir Trefilov

Elvira Najulina jegybankelnök pedig a bejelentette, hogy szükség esetén állampapírok vásárlásával dúcolja alá a kötvénypiacot. Erre hétfőn példát is szolgáltatott, a hozamesést sikerült visszafordítaniuk. A Locko Invest szakértői szerint 80-120 milliárd rubelt (770 millió-1,15 milliárd dollár) költött a jegybank arra, hogy az OFZ-papírok árfolyamát karbantartsa.

Hétfőn esedékes egy 2029-es lejáratú eurókötvény kuponfizetése is, 65,6 millió dollárnyi összegről van szó, amit a kincstár készséggel kifizet azoknak, akik hajlandóak rubelben átvenni járandóságukat. Az ominózus kötvény hozama egy hónapja 4,5 százalék volt, ami mára már 43 százalékra gyarapodott. A rubel/dollár árfolyam viszont stabil, a 104-es szint körül mozgott hétfőn.

Ezzel párhuzamosan az orosz részvénypiac február 25-e óta folyamatosan zárva tart, ahogy a háború és a nyugati szankciók hatására elkezdtek beszakadni az árfolyamok – írja a CNBC. A központi bank egyelőre nem is jelezte még hivatalosan, hogy mikor fog újraindulni a kereskedés a részvényekkel. A tájékoztatás szerint azonban egyes kiegészítő pénzügyi termékekkel megindulhat majd a kereskedés a következő két hét során.