Sok országban növekszik az infláció a háború miatt, a magyar kormány benzinárstoppal, kamatstoppal es rezsicsökkentéssel harcol ellene

close up of man pouring coins from piggy bank White Collar Worker Businessman Men Males Small Group of Objects Shaking Banking Loan Insurance Bankruptcy Savings Investment CEO Inflation Coin Bank Piggy Bank Coin Currency Young Adult Poverty Collapsing One
Illusztráció
Vágólapra másolva!
Nem döntött rekordot hazánkban az infláció növekedése, amely a baloldali kormányzás alatt magasabb szinteken is járt. Az MNB jóslata szerint 7,5-9,8 százalék lesz az éves áremelkedés. Az Orbán-kormány ráadásul több területen is védi a lakosságot az árak emelkedésétől. Erre 2010 előtt nem akadt példa.
Vágólapra másolva!

Idén februárban negyvenéves csúcsot döntött az infláció éves emelkedésének mértéke az Egyesült Államokban. Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Labor Statistics közölte: éves összevetésben 1982 januárja óta a legnagyobb ütemben, 7,9 százalékkal nőttek a fogyasztói árak februárban a januári 7,5 százalék után.

– ezt válaszolta Joe Biden amerikai elnök arra a kérdésre, hogy miként kezelik majd a döntéshozók az energiaárak elszabadulását.Az infláció emelkedése mögött valóban jelentős részben az energiaárak alakulása áll, amely már a velünk szomszédos országban dúló háború előtt gondot okozott a nemzetközi színtéren. Energiaválság tört ki a járvány és az abból fakadó gazdasági krízis következményeként, egyes európai országokban sokszorosára emelkedtek a lakosság és a vállalkozások költségei.

Az infláció nem csak Magyarországon okoz problémát Forrás: Getty Images/iStockphoto/lev dolgachov/Lev Dolgachov

A februári hazai éves infláció (8,3 százalék) az Európai Unió középmezőnyébe tartozik. Az eddig publikált uniós adatok alapján a magyarországinál magasabb februári adatot mértek többek között Litvániában (14,2 százalék), Észtországban (12 százalék), Csehországban (11,1 százalék), Lettországban (8,7 százalék) és Bulgáriában (10 százalék). A magyar adat régiós szinten sem tekinthető kiemelkedőnek, hiszen nagyobb mértéket ért el a lengyel (8,5 százalék), román (8.53 százalék), szlovák (9 százalék) infláció is.

Ezekben az európai országokban magasabb az infláció, mint Magyarországon Forrás: Origo

Ezekkel a lépésekkel küzd az infláció ellen a kormány

Nem is kétséges, hogy az áremelkedések az egész világon gondot okoznak, ez nem magyar „specialitás".

A háború tovább rontja a kilátásokat.

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank vezetője arra figyelmeztetett, hogy az Ukrajna elleni orosz támadásnak hatása lesz a gazdasági aktvitásra és az inflációra a magasabb energia- és nyersanyagárak miatt. Londoni elemzők arról beszélnek, hogy inflációs sokkot okozna Európában az orosz gáz- és olajszállítások leállítása.

Az Orbán-kormány többször megerősítette, hogy nem támogat olyan lépéseket, amely veszélyeztetné a magyarországi energiaellátást. A brutális áremelkedések mellett ugyanis az is a tétje a háborúnak és a szankcióknak, hogy lesz-e mivel fűteniük vagy vizet melegíteniük az embereknek.

A magyar kormány egyébként az infláció tompítására több intézkedést is hozott. Az Orbán-kormány az infláció ellen, a fogyasztók védelmében húzta meg a benzin és a gázolaj emelkedését gátló árplafont, mérsékelte a jövedéki adót, csökkentette és maximálta egyes alapvető élelmiszerek árát, míg a hitelesek érdekében kamatstopot vezetett be. A növekvő energiaárak ellen pedig a rezsicsökkentés védi a lakosságot és a mikrovállalkozásokat.

A baloldali kormányzás alatt egyébként az infláció átlaga meghaladta az öt százalékot (ez a mérték az Orbán-kabinet időszaka alatt 2,9 százalék), de 2007 márciusában, amikor sem háború, sem válság nem volt, a magyar pénzromlás mértéke kilenc százalék felett is volt. Az infláció ellen mégsem tettek semmit. Egyébként 2010 óta a nettó reálbérek 67 százalékkal emelkedtek, míg a 2002 és 2010 közötti baloldali kormányzás alatt mindössze 13 százalékkal.