A foglalkoztatást és a beruházásokat ösztönző kisvállalati adó rekordot ért el az év első hónapjában, és a Világgazdaság által megkérdezett szakértő szerint ez még csak a kezdet.

Az év első hónapjában közel 800 millió forinttal több bevétele keletkezett a központi költségvetésnek a kisvállalati adóból (kiva), mint tavaly januárban és februárban összesen

– ez derül ki a Magyar Államkincstár előzetes mérlegéből. Nem ez az egyetlen adófajta, amely jelentős emelkedést mutat 2021-hez képest: az általános forgalmi adóból 751 milliárd forintnyi bevételt rögzítettek, ami csupán 3,7 milliárddal marad el a tavaly januárban és februárban együttesen beérkezőtől. Az év első hónapja a kiva szempontjából mindig kiemelkedő, hiszen január 20-ig kell befizetni az előleget, ám akkor is egyértelműen kirajzolódik a növekedés, ha csak ezt a hónapot vizsgáljuk.

IllusztrációForrás: Science Photo Library/CAIA IMAGE / SCIENCE PHOTO LIBRARY/Caia Image / Science Photo Libra

Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group adótanácsadási partnere a Világgazdaságnak felidézte, a kisvállalati adózást 2021-től lehetett jelentős könnyítésekkel választani, mert a bevételi értékhatárt egyről hárommilliárd forintra emelték, az adókulcsot pedig előbb 11 százalékra, majd 2022. január 1-től 10 százalékra csökkentették.

Ez tovább fokozta az adóalanyok áttérését, éppen ezért várhatóan a következő hónapokban is látványos lesz a költségvetés bevétele a januári 19,5 milliárd forint után.

Korábban Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára arról tájékoztatta lapot, hogy a decemberi hajrában közel 10 ezer cég döntött a kiva mellett, amely kiváltja a 9 százalékos társasági adót és a 13 százalékos szociális hozzájárulási adót.