Akár kilencszer nagyobb lehet a szerencsejáték-függők aránya annál, mint amit az iparági adatok eddig közöltek – derül ki egy friss brit kutatásból.

Sokkal nagyobb problémát jelenthet a szerencsejáték-függőség, mint ahogy azt az iparági adatok eddig mutatták – derül ki egy friss brit kutatásból. A szigetországban készített online felmérés szerint ugyanis 1,4 millió felnőtt esik a függő kategóriába, míg további 1,5 millió ember a kockázatos kategóriában mozog – írja a The Guardian.

A 2021-ben, 18 ezer felnőtt bevonásával készített online felmérés arra jutott, hogy a brit lakosság 2,8 százaléka tartozik azok közé, akiknek az életében már komoly problémát jelent a szerencsejáték. Az arányszám ennél sokkal magasabb a férfiak körében, elérve a 3,7 százalékot. Emellett 7,5 százalékuk esik a kockázatos kategóriába. A nőknél a függőségi ráta 2 százalékos volt, míg a kockázatos kategóriába 4 százalék került.

A nők esetében viszont igen magas, 6 százalékos volt azok aránya, akiket közvetetten érint a szerencsejáték-függőség. Vagyis 3,3 millió olyan brit nő él az országban, akire hatással van valaki más függősége.

Az eddig ismertnél nagyobb problémát jelenthet a szerencsejáték-függőségForrás: AFP/William West

A YouGov vonatkozó kutatása azért is fontos, mert az adatok alapján sokkal többeket érinthet a szerencsejáték-függőség, mint ahogy azt az iparági adatok eddig mutatták. A szerencsejáték lobbi által gyakran idézett iparági (telefonos) felmérés ugyanis korábban csupán 0,3 százalékra tette a függők arányát a brit társadalomban. Ráadásul a Gambling Comission nevű iparági szervezet felmérése arra utal, hogy a függők aránya csökkenő trendet mutat.

Vagyis ha a YouGov adatai helyesek, akkor a valós szám kilencszer nagyobb lehet az eddig közöltnél.

A britek körében egyébként tartósan az állami lottó a legnépszerűbb szerencsejáték forma, a felnőtt lakosság 44 százaléka szokott lottózni. A leggyorsabb növekedési trendet viszont az online játékgépek és a különböző kaszinó játékok produkálják, melyek sokkal könnyebben okoznak függőséget.

Noha a brit felmérés eredményei természetesen nem vetíthetők ki egy az egyben más társadalmakra, a friss adatok arra utalnak, hogy más országokban is nagyobb lehet a szerencsejáték-függőség problémája az eddig ismertnél.