2022. március 23-án nagy érdeklődés mellett zajlott a Közétkeztetési Szakácsverseny (KÖSZ) 2021-2022-es fordulójának országos döntője a SIRHA Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítás keretében. A végső hajrában a tavalyi elődöntők során kiválasztott 12 legjobb közétkeztető csapat mérte össze tudását. Szoros küzdelmet követően, végül a pécsi Hungast csapat állhatott a dobogó legfelső fokára többek között kacsahússal töltött tavaszi tekercset, brézelt marhanyakat és minifánkot is tartalmazó menüsorával. Az izgalmas eseményre az Origo stábja is ellátogatott.

Szem előtt másfélmillió ember érdekei

A Közétkeztetési Szakácsverseny 2021-2022 a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV), a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ), valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közös szervezésű szakmai eseménye. 

A rendezés mögött hatalmas és széleskörű a szakmai-társadalmi összefogás, ami nem véletlen, hiszen a közétkeztetésben naponta 1,5 millió ember érintett.

Kóstolás a Közétkeztetési Szakácsverseny idei, országos döntőjénFotó: Csudai Sándor - Origo

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) fontos feladatának tekinti az élelmiszerlánc szereplői tudásának fejlesztését, az étkezési kultúra színvonalának emelését, a hazai alapanyagok felhasználását, a rövid ellátási láncot, a minőségi és biztonságos közétkeztetést - ezért is áll már évek óta a kezdeményezés mögött. A többlépcsős verseny fővédnökei: dr. Nagy István agrárminiszter, dr. Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, valamint dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke.

Az idei megmérettetés a „farsangi ételek a hagyomány és a megújulás jegyében" mottóval zajlott.

Alapvető célja most is – az eddigiekhez hasonlóan – a hagyományos ízek megőrzése mellett az ételek modernizálása, a friss, hazai alapanyagok felhasználásának ösztönzése, a közétkeztetés népszerűsítése és minőségének javítása, fejlesztése volt.

Ennek szellemében a verseny kötelező elemeként a fánknak, alapanyagként a sütőtöknek, míg meglepetés összetevőként az akácméznek kellett a menüsorokban megjelennie.

A háromfordulós – selejtezőből, elődöntőből és döntőből álló – versenyre összesen 28 csapat nevezett. A végső rangadón a 12 legjobb csapat készíthette el valamely magyar tájegység hagyományos, háromfogásos farsangi ételsorát. A verseny nyilvános záróakkordja – a főzéstől, a tálaláson át, a zsűrizésig – idén is bővelkedett a látványosságokban.

A KÖSZ 2021-2022 fődíját a pécsi Hungast csapat vihette haza, a rendkívül ötletes és gusztusos, a versenykritériumoknak mindenben megfelelő menüsoráért.

A győztes, pécsi Hungast versenyzői: Lovay Gergely, Berényi Máté, Végh Botond, Kostyál Gábor voltakForrás: Mate Krisztian

A dobogó második fokára a budapesti Melódin Team szakácsai, míg a harmadikra a Hungast budapesti együttese állhatott.

Mindenki nyer a közétkeztetési versenyen

A verseny szakmai védnöke Zoltai Anna, a KÖZSZÖV elnöke, az Élelmiszer-higiénikusok Társaságának alelnöke az Origo munkatársának úgy nyilatkozott, hogy bár verseny lévén muszáj volt győztest hirdetniük, ennek ellenére mindenki, aki ezen a versenyen elindult az nyert.
A 2022-es döntőben szereplő 12 csapat hónapok óta készül. A szakácsok a nevezéstől kezdve két éves fejlődési cikluson keresztül jutottak el egy magasabb tudásszintre. Neves mentorok álltak mögöttünk, valamint - a teljeség igénye nélkül -, olyan szakmai szervezetek segítették a felkészülésüket, mint a Pannon Gasztronómiai Akadémia (PGA), vagy a Magyar Bocuse d'Or Akadémia."A verseny mottója hogy „az út a cél". Ezt a szakmát nem lehet tankönyvből megtanulni, a folyamatos képzés és gyakorlás elengedhetelen. A versenyciklusok két-két éves szakaszai során a szakma legkiválóbbjai honorárium nélkül vannak jelen, versenyeznek, mentorálnak, fejlesztenek, fejlődnek, tanulnak, oktatnak, a megszerzett tudást pedig visszaforgatják a közétkeztetésbe is. Hiszünk benne, hogy a kétévente megrendezésre kerülő megmérettetések legnagyobb nyereségét maguk a fogyasztók fogják átélni a hétköznapokban - tette hozzá a verseny szakmai védnöke.

Zoltai Anna, a KÖZSZÖV elnöke, valamint az Élelmiszer-higiénikusok Társasága alelnöke a közétkeztetési szakácsverseny döntőjén a Sirha élelmiszeripari szakkiállításonFotó: Csudai Sándor - Origo

A háromfordulós rangadóra 3+1 fős csapatok nevezhettek. Az ételekkel szemben támasztott követelmény volt, hogy a vonatkozó élelmiszerbiztonsági szabályok betartásával, 3 óra alatt, egy átlagosan felszerelt közétkeztető főzőkonyhán, hétköznapi körülmények között, akár több száz fogyasztó részére is elkészíthetők és kitálalhatók legyenek, valamint, hogy az ételsor elkészítéséhez az összes felhasznált alapanyag nettó beszerzési értéke nem haladhatja meg az egy étkezőre jutó nettó 650 Ft-ot.

A zsűri a tradicionális ételek mai kor igényeinek megfelelő újszerűségét, és a nevező csapat kreativitását egyaránt értékelte. Az eredményhirdetés után Végh Tamás szakmai mentor és kóstoló zsűritag úgy nyilatkozott, hogy magas színvonalú és rendkívül szoros döntő volt az idei, amelyet az is mutat, hogy az első hat csapat közt csupán tizedpontnyi különbségek, nüansznyi apróságok döntöttek. Az indulóknak a hétköznapokból kimozdulva, a napi rutint kicsit újragondolva kellett valami igazán újszerűt és modernet főzniük, és ezt minden csapat remekül teljesítette. A kétéves verseny ciklus alatt rengeteget fejlődtek a versenyzők, és szinte biztos vagyok abban, hogy a megalkotott kreatív fogások, konyhatechnológiai megoldások, ha nem is egy az egyben, de elemeikben átemelődnek majd a közétkeztetésbe."- mondta el a szakember az Origonak.

A hagyományos ízeket, izgalmas és modern köntösben tálalták a Közétkeztetési szakácsverseny döntőjénFotó: Csudai Sándor - Origo

Kijár a közétkeztetési séfeknek is az elismerés

A Hungast pécsi és budapesti csapata is felkerült a dobogóra. A siker kapcsán a piacvezető étkeztetési szolgáltató társaság kommunikációs igazgatója, Enyedi Csaba így nyilatkozott az Origónak: Az ilyen típusú versenyek előre viszik a gasztronómiát, hiszen általuk innovációk, újdonságok, konyhatechnológiai eljárások, fogások, alapanyagok és újdonságok kerülhetnek be a közétkeztetésbe. Mi minden évben, ezeket a győztes menüket az étlapra is tűzzük." A kereskedelmi vendéglátásban dolgozókhoz képest, a közétkeztetésben tevékenykedő séfek kevésbé vannak rivaldafényben, és a hétköznapokban is kevesebb elismerés éri az áldozatos munkájukat. Ezért egy ilyen verseny kiváló alkalom arra, hogy a szakácsaink megmutassák, micsoda tudással és szakmai felkészültséggel rendelkeznek - fűzte hozzá a szakember.

A versenyről egy kiadvány is készül, amelyben a döntőbe jutott csapatok bemutatása mellett a rangadón szereplő receptek, ételkészítési, tálalási leírások, ételek hétköznapi tálalási és versenytálalási fotói szerepelnek. A döntős szakácskönyveket a Nébih kiadja, mely a hivatal honlapján online is elérhető lesz.

S hogy milyen menüket készítettek a döntős csapatok? Lapozzon a következő oldalra a válaszért!