Forgalomba került az első magyar húshelyettesítő

Húshelyettesítő
Vágólapra másolva!
Borsó- és babfehérje felhasználásával fejlesztett ki húshelyettesítő terméket a Food Control vállalatcsoport, mely termék a Creaveg nevet kapta, utalva annak széleskörű felhasználhatóságára. Ez az első olyan készítmény a magyar élelmiszerpiacon, mely megszólalásig hasonlít a húshoz. Nem véletlenül, hisz a terméket kidolgozó kutatócsoport célja, hogy fenntarthatóbbá tegye a főzési szokásokat - olvasható a Food Control sajtóközleményében.
Vágólapra másolva!

Három éve összeállt egy kutatócsoport a Food Control szakembereiből, hogy valami egészen újat hozzanak létre a húshelyettesítők piacán - méghozzá bab- és borsófehérjéből. Mint az ismert, az állati eredetű termékek nagy terhet jelentenek a környezet számára és jelentősen hozzájárulnak az üvegházhatás, és ezáltal a klímaváltozás kialakulásához is. Mindez arra ösztönözte a Food Control kutatóit, hogy megalkossanak egy olyan húshelyettesítőt, mely azon túl, hogy kiváló minőségű és fehérjékben gazdag, maximálisan hozza a hús állagot.

Ha a jelen népességnövekedési tendenciát vesszük alapul, akkor 2100-ra már több mint 11 milliárd ember fog élni a Földön, ami azt jelenti, hogy egyre nagyobb szükséglet mutatkozik majd az ilyen fehérjeforrások iránt.

Illusztráció Forrás: Food Control

"A Creaveg célcsoportja minden olyan fogyasztó, aki apró lépésekben szeretné a tudatos táplálkozás erejével élhetőbbé tenni a Földet, mindezt úgy, hogy az ételek élvezeti értéke megmarad. Húsevőknek, flexitáriánusoknak, vegetáriánusoknak, vegánoknak egyaránt ajánljuk" - mondta Tóth András, a Creaveg Kft. fejlesztési vezetője. Bármilyen étel elkészíthető belőle a rántott szelettől kezdve, a bolognain és a töltött káposztán át egészen a rakott zöldbabig.

Bármely helyettesítő termék fogyasztásakor szempont lehet, hogy a tizennégy fő allergén - mint a szója, vagy a glutén, - milyen arányban található meg az adott élelmiszerben. A fejlesztés során erre is odafigyeltek, így ezeket nem is tartalmazza a magyar újítás.