Átadták a 30. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat elismeréseit

architecture blue buildings business cityscape communication connect development environment industry infographic infrastructure innovation internet lifestyle line metropolis metropolitan mobility neon security skyline skyscraper smart city society street
Smart City with Neon Buildings, Networks and Internet of Things Icons. Vector Illustration.
Vágólapra másolva!
A 2021. évi kiemelkedő innovációs teljesítményekért átadták a 30. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat elismeréseit csütörtökön Budapesten.
Vágólapra másolva!

A 2021. évi Magyar Innovációs Nagydíjat a CycloLab Kft. kapta a SARS-CoV-2 vírus elleni gyógyszerkészítmény segédanyagért.

Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára közölte, hogy jelentősen átalakult a felsőoktatási és az innovációs terület.

- közölte.

Az ITM államtitkára rámutatott arra, hogy a felsőoktatás jelentős forráshoz jutott az elmúlt években ahhoz, hogy minőségi egyetemek működjenek, amelyek az innovációs ökoszisztéma részévé tudnak válni.

Az államtitkár kiemelte,

Magyarország a GDP 1,6 százalékát fordítja kutatás-fejlesztés-innovációra, cél, hogy ez az arány a közeljövőben 1,8 százalékra emelkedjen.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az európai uniós lehetőségekkel élni kell a további források megszerzéséért.

Illusztráció Forrás: Origo

Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke hangsúlyozta, az innováció jelentősen hozzájárul a magyar gazdaság teljesítményéhez. A 2021. évi pályázaton szereplő vállalkozások innovációjuk révén közvetlenül 12 milliárd forint többletbevételt tudtak felmutatni.

Závodszky Péter, a Magyar Innovációs Alapítvány elnöke elmondta, a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat is mutatja, hogy Magyarországon sikeres alkotó közösségek működnek, az országban lehet versenyképes, többletértéket előállító tevékenységet végezni.

Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke a pályázati bírálóbizottság munkájáról elmondta: a 2022. február 2-ai határidőre 35 pályázat érkezett, a bizottság 33 pályázatot minősített 2021-ben megvalósult, eredményes és sikeres innovációnak, közülük kerültek ki a díjazottak.

Az ITM támogatásával kiírt 2021. évi Ipari Innovációs Díjat a MEDITOP Gyógyszeripari Kft.-nek ítélték oda a Favipiravir Meditop 200 milligrammos filmtabletta kifejlesztéséért és gyártásáért.
Az Agrárminisztérium (AM) támogatásával kiírt 2021. évi Agrár Innovációs Díjat a Martonvásári Bázismag Vetőmagszaporító, Termeltető és Forgalmazó Kft. kapta a szántóföldi növénytermesztés eredményességének megalapozásáért és növeléséért ökológiai innovációval, a vetőmagok biológiailag aktív anyagokkal történő kezelésével.

Az AM támogatásával kiírt 2021. évi Környezetvédelmi Innovációs Díjat a Controlsoft-Automatika Szolgáltató Kft. vette át a webSCADA6 folyamatirányító rendszerért.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2021. évi Innovációs Díjában a Műszer Automatika Kft. részesült a MANTI hővédő anyagcsaládért.

A Magyar Innovációs Szövetség 2021. évi Startup Innovációs Díjat a Péntech Solutions Kft. kapta digitális cégfinanszírozási rendszeréért.

A Magyar Innovációs Nagydíj alapításáról a Magyar Innovációs Szövetség 1991. évi közgyűlése határozott, az évente egyszer odaítélt elismeréseket azok a Magyarországon bejegyzett társaságok kaphatják, amelyek a díjátadást megelőző évben kiemelkedő műszaki, gazdasági innovációs teljesítménnyel jelentős üzleti hasznot értek el.