Kimagasló pénzügyi évet zárt az MKB Csoport

Vágólapra másolva!
Az MKB Csoport 77,7 milliárd forint egyszeri tételektől megtisztított, korrigált adózott eredménnyel zárta a 2021-es pénzügyi évet, ezzel a Magyar Bankholding tagbankja története egyik legkiemelkedőbb eredményét érte el. A pénzintézet negyedik negyedéves korrigált eredménye 15,1 milliárd forint volt. A kiemelkedő éves eredmény kedvező alakulását nagymértékben támogatta a jelentősen bővülő ügyfélportfolió és az emelkedő hozamkörnyezet. Az MKB mérlegfőösszege 2020 óta több mint 19 százalékkal gyarapodott, ezzel az év végére meghaladta a 3.300 milliárd forintot - írják közleményükben.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett MKB Bank közzétette a 2021. évre vonatkozó pénzügyi eredményeit.

Az MKB Csoport a Magyar Bankholding keretében zajló intenzív digitális átalakulási és egyesülési folyamat, illetve a fokozódó piaci turbulenciák ellenére rendkívül sikeres évet zárt, és 77,7 milliárd forint korrigált adózott eredményt ért el 2021-ben. A kimagasló eredményt többek között az erős üzleti teljesítmény, a kedvező pénzpiaci hatások és a továbbra is szigorú költségkontroll alapozta meg. A csoport negyedik negyedéves bruttó üzleti eredménye elérte a 132,3 milliárd forintot.

„Az MKB Bank rendkívül erős, rekord számokat produkáló 2021-es évet tudhat a magáénak. Egy kihívásokkal teli gazdasági környezetben üzemelő, magyar tulajdonú bankként olyan stabil háttérrel és tőkeerővel rendelkezünk, amely megfelelő alapot szolgáltat a Budapest Bankkal való egyesüléshez, a további növekedéshez, illetve a Magyar Bankholding stratégiájában kitűzött célok eléréséhez" – mondta Martzy Antal, a Magyar Bankholding és az MKB Bank pénzügyekért felelős vezérigazgató-helyettese.

Martzy Antal, a Magyar Bankholding és az MKB Bank pénzügyekért felelős vezérigazgató-helyettese Forrás: MKB Csoport

Az MKB Csoport mérlegfőösszege 2021 végére 19,1 százalékkal bővült, több mint 530 milliárd forint növekedés mellett elérte a 3.314 milliárd forintot. Ez elsődlegesen az MKB Csoport ügyfélbetét állomány bővülésének köszönhető.

Az ügyfélbetétek növekedése mind a vállalati, mind a háztartási szegmensek megtakarításaiban jelentkezett, amit a törlesztési moratórium, valamint a COVID-19 negatív hatásának mérséklése érdekében bevezetett gazdaságélénkítő intézkedések egyaránt elősegítettek.

Az MKB Csoport emellett több gazdaságélénkítő programban is aktívan részt vett: a júliusban kivezetett Növekedési Hitelprogram Hajrá! (NHP) mellett a Széchenyi GO! és a Széchenyi Lízing GO! termékek kihelyezésében egyaránt az élen járt. Az MKB Csoport tavaly 5,3 százalékos piaci részesedést ért el a Széchenyi Program keretében a szerződött összegek tekintetében.

A lakossági ügyfelek hitelállománya az előző évihez képest 23,2 milliárd forinttal, 274,1 milliárd forintra nőtt, ami 9,2 százalékos növekedést jelent. A lakossági betétek 18,8 százalékkal emelkedtek. Az MKB Csoport vállalati ügyfelei 2021-ben is több hitelt vettek fel, többek között a beruházási hitelek iránti keresletnövekedésnek köszönhetően: a teljes nem pénzügyi vállalati bruttó hitelállomány 26 százalékkal 601,3 milliárd forintra, míg a betétállomány 21,2 százalékkal 1143,6 milliárd forintra bővült.

Illusztráció Forrás: MKB Csoport

Az MKB Euroleasing ugyancsak kiváló évet zárt: a lízingállomány 2021. végére elérte a 201,2 milliárd forintot. A Magyar Bankholding Csoport lízing üzletága az integrációnak köszönhetően piacvezető pozícióba került.