Egy hónap után ismét megnyitott az orosz részvénypiac, és az első nap jelentős mozgásokat hozott az árfolyamokban. Ilyen hosszú leállásra nem volt példa a Szovjetunió összeomlása óta.

Csütörtökön újra kinyitott az orosz részvénypiac, miután egy hónapig szünetelt a kereskedés az orosz-ukrán háború miatt. Ilyen hosszú szünetre a Szovjetunió összeomlása óta nem volt példa – írja a CNBC.

A nyitás azonban csak részleges volt, a moszkvai tőzsdén 33 papírral indult újra a kereskedés, helyi idő szerint délelőtt 10 és délután 2 óra között – magyar idő szerint reggel 8 és dél között. A nyitást szerdán jelentette be az orosz központi bank, és olyan nagy nevekkel is lehet már kereskedni, mint a Gazprom vagy a Sberbank.

A szabályozó azonban igyekezett meggátolni a jelentős eladási hullámot, főleg a külföldi befektetők részéről. Éppen ezért a részvénypiaci shortolókat (akik az árfolyamok esésére fogadnak) a hatóságok büntetik, a külföldi befektetők pedig április 1-ig nem adhatnak el részvényt és bizonyos rubelben elszámolt kötvényeket.

A nyitás azonban így is jelentős mozgásokat hozott. A MOEX Russia Index több mint 10 százalékot emelkedett, mindössze 20 perccel a nyitást követően, majd idővel 6-7 százalékig mérséklödött az erősödés. Az olajóriások közül a Rosneft és Lukoil 20 és 16 százalékot erősödött, míg az alumíniumszektor egyik kiemelkedő szereplőjének számító Rusal több mint 14 százalékot drágult. A Norlisk Nickel bányaóriás emellett több mint 22 százalékot emelkedett.

Az Aeroflot légitársaság részvénye viszont kezdetben több mint 20 százalékot gyengült, azonban nem sokkal később ledolgozta a veszteségét, és már csak 6 százalékos mínuszban volt.

A MOEX Russia részvényindex idei teljesítményeForrás: Investing.com

Ezzel együtt a rubel tovább erősödött csütörtökön, 96 közelében mozog az árfolyam a dollárral szemben. A rubel erősödése szerdán kezdődött, amikor Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy Oroszország rubelért értékesíti a gázt az ellene szankciókat bevezető, "barátságtalan" országoknak. Az euróval szemben a rubel 3 százalékkal drágult, 105-nél járt az ukrajnai háború kitörését követő, 132,4-es mélyponttól tovább távolodott.

Összességében a pozitív hangulatot támasztja alá, hogy az orosz vezetés korábban bejelentette, hogy akár 10 milliárd dollárt is tervez állami vagyonalapjából a beszakadt részvények felvásárlására fordítani.