Pénzügyileg tudatosabbá és körültekintőbbé váltak a magyarok

pénz, pénzügy, pénzügyek, megtakarítás, anyagiak, illusztráció
Woman putting golden coin in pink piggy bank for step up growing business to profit and saving with piggy bank, Saving money for future plan and retirement fund concept.
Vágólapra másolva!
Jelentősen emelkedett azoknak az aránya, akik megtakarítással és saját pénzügyi célkitűzéssel rendelkeznek, emellett egyre többen készítenek családi költségvetést, a háztartások összességében megfontoltabban, körültekintőbben hozzák meg pénzügyi döntéseiket – mutatja a Pénziránytű Alapítvány friss országos felmérése.
Vágólapra másolva!

Pénzügyi célokat leginkább a 30-49 évesek tűznek ki maguk elé, de jelentősen javult a fiatal felnőttek (18-29 évesek) pénzügyi tudatossága is: míg 2018-ban 42 százalékuk, idén 78 százalékuk rendelkezett kitűzött pénzügyi célokkal. A fiatalok javuló pénzügyi tudatosságát magyarázhatja, hogy immár több éve a Nemzeti Alaptanterv részét képezik a pénzügyi és gazdálkodási alapismeretek, amelyek elsajátítását 6 éve a Pénziránytű Alapítvány ingyenes, akkreditált tankönyvei is támogatják. A javuláshoz hozzájárulhatott a 2017-ben indított kormányzati pénzügyi tudatosság fejlesztési stratégia, amely számos kormányzati, intézményi és piaci szereplő pénzügyi kultúra fejlesztő munkáját hangolja össze.

Iskolai végzettség szempontjából a 8 általános iskolával rendelkezők változatlanul átlagon alul gondolkodnak előre pénzügyileg, ám 2022-re a felsőfokú végzettségűekhez már csatlakoztak az átlagon felüli arányukkal az érettségivel és szakképesítéssel rendelkezők.

Jelentősen emelkedett a családi költségvetést készítők száma: 2015-ben minden negyedik magyar háztartásban foglalkoztak ezzel, most ötből két háztartás tervezi meg kiadásait és bevételeit.

Egyre többen tudatosak a pénzügyek terén. Forrás: Shutterstock

Míg pénzügyi célokat a magyarok közel fele tűzött ki maga elé 2015-ben, most a megkérdezettek csaknem 80 százalékának van ilyen célkitűzése.

A tudatosabb pénzügyi magatartás hátterében a pandémia is szerepet játszott: az elmúlt két év koronavírus helyzete többeket késztetett arra is, hogy anyagi helyzetüket átgondolják.

A legtöbben még mindig saját ingatlan vásárlására vagy annak felújítására tesznek félre pénzt. A megtakarítások elsődleges célja korábban is az ingatlanra vonatkozott, de míg 2015-ben és 2018-ban kiegyenlített volt azok aránya, akik vásárolni, illetve felújítani kívántak, jelenleg másfélszer annyian újítanának fel, mint akik vásárolnának ingatlant. Ingatlan felújítást most a megkérdezettek 27 százaléka tervez, míg ingatlan vásárlást vagy építkezést a megkérdezettek 16 százaléka. A változást a 2021 január óta elérhető Otthonfelújítási támogatás magyarázhatja, amely segíti az ingatlanfejlesztési terveket.

A pénzügyi célok érdekében 7 éve emelkedő arányban takarítanak meg vagy fektetnek be többet a magyarok: míg 2015-ben minden harmadik megkérdezett rendelkezett megtakarítással célja elérése érdekében, most 59 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy befektette pénzét. Ezzel párhuzamosan a korábbinál kisebb arányban tervezik azt, hogy csökkentik a költségeiket.

Az országos felmérés 500 fő megkérdezésével készült 2022 februárban. A Pénziránytű Alapítvány 2010 óta ötödik alkalommal mérte fel a magyar lakosság pénzügyi tudatosságát.