A hatodik generációs vezeték nélküli hálózat a kereskedelemben várhatóan a 2030-as években debütál majd. Japán viszont mindent megtesz annak érdekében, hogy ő legyen az az ország, amelyik az ultramodern technológiát elsőként alkalmazza.

A Nikkei értesülései szerint a Toyota Motor, a NEC és más japán vállalatok már csatlakoznak a japán kormány által támogatott szakértői csoportokhoz, hogy segítsenek kidolgozni az ultramodern kommunikációhoz szükséges technológiai részleteket. 

A 6G hálózat (illusztráció)Forrás: Shutterstock

A japán kommunikációs minisztérium jelentős összeggel támogatja mind a kutatás-fejlesztés finanszírozását, mind a kísérleti teszteléseket. A támogatást 2022-től kezdődően négy éven keresztül nyújtják.
A hatodik generációs kommunikációt várhatóan 2030 körül már világszerte széles körben alkalmazzák majd, és már jelenleg is több szereplő verseng azért, hogy az általuk kifejlesztett 6G-vel működő technológiákat nemzetközi szabványokká alakítsák.Főként az egyesült államokbeli (Nokia, AT&T), a japán (NTT Docomo, KDDI, Denso) és a kínai (Huawei Technologies, ZTE, Alibaba Group Holding) cégek versengenek egymással a nemzetközi normák felállításáért folyó harcban.

Az elődeihez hasonlóan a 6G hálózatok is szélessávú mobilhálózatok lesznek, ugyanakkor valószínűleg már támogatni fognak olyan alkalmazásokat is, mint például a virtuális és kiterjesztett valóság (VR/AR).

IllusztrációForrás: Shutterstock

Az előrejelzések szerint a következő generációs mobilhálózatok gyökeresen átalakítják majd az emberek és a mesterséges intelligencia közötti interakciót, tekintve, hogy a 6G-s okos eszközök működésében már meghatározó szerepe lesz a mesterséges intelligencia alkalmazásának.