Már vizsgálják, hogyan lehetne szállítani a hidrogénnel kevert földgázt az országban

Kardoskút, elektrolizáló rendszer alapkőletétele, Hidrogén technológia, 2022.03.18.
Vágólapra másolva!
Akár tíz százalék hidrogéntartalmú földgáz szállítására is alkalmas földgázszállító rendszerelemek építésére és tesztelésére indul közös kutatás-fejlesztési projekt a Miskolci Egyetem és az FGSZ Földgázszállító Zrt. együttműködésében. A projekt előreláthatóan két évig tart.
Vágólapra másolva!

Fontos szerep jut a karbonmentes villamosenergiából termelt hidrogénnek hazánk klímasemlegességében, amely cél elérését 2050-re tűzte ki a klímavédelemről szóló törvény. A dekarbonizációs folyamatban nagy szerep jut a hidrogénnek, ezért is fontos az a projekt, amely a Miskolci Egyetem és a FGSZ Földgázszállító Zrt. együttműködésében kezdődik idén tavasszal. A hidrogén földgázba bekeverve energiatárolási lehetőséget kínál és csökkenti a földgázfelhasználás üvegházhatásúgáz-kibocsátását.

- hangsúlyozta az ünnepélyes sajtóeseményen Varga Judit, Miskolci Egyetemen fenntartó Universitas Miskolcinensis Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Hozzátette: a Miskolci Egyetemen a legnagyobb múlttal rendelkező szakterületek egyike az olaj- és földgázkitermelés, valamint a földgázszállítás, ezért eddig is szoros kapcsolatot ápolt az intézmény az FGSZ Földgázszállító Zrt-vel. A jól bevált képzési együttműködésen és az ipari megbízásokon túl innovációs és kutatás-fejlesztési területeken is együttműködik az intézmény és a vállalat.

A dekarbonizációs folyamatban nagy szerep jut a hidrogénnek, ezért is fontos az a projekt, amely a Miskolci Egyetem és a FGSZ Földgázszállító Zrt. együttműködésében kezdődik idén tavasszal Forrás: MISKOLCI EGYETEM/Vegh Csaba

- emelte ki Varga Judit.

A FLUMEN projekt a hidrogén-földgáz elegy szállítási lehetőségeinek feltérképezését tűzte ki célul a teljes hazai földgázrendszerre kiterjedően.

A két fázisból álló projekt célja egy pilot keretében olyan rendszerelemek építése, vizsgálata és tesztelése, melyek segítségével lokálisan lehetővé válik maximum tíz százalék hidrogéntartalmú földgáz szállítása. A hidrogén országos bekeveréséhez és a szállítási feladatok biztonságos ellátásához szükséges adatok válnak elérhetővé az együttműködés mindkét fázisának megvalósulása esetén.

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. a Miskolci Egyetemmel közösen a projekt két fázisából az első fázisra nyert most jelentős támogatást az Információs és Technológiai Minisztérium jóvoltából. A huszonnégy hónapra tervezett első fázis alapvetően kutatás-fejlesztési célt szolgál: a bekevert hidrogén mérését, elszámolhatóságát és nyomon követhetőségét teszi lehetővé, amelyet kiegészít a helyi infrastruktúra építése és speciális mérőeszközök beszerzése.

- fogalmazott Ferencz I. Szabolcs, az FGSZ Zrt. elnök-vezérigazgatója.

"Amennyiben a hidrogéntermelés gazdaságilag kifizetődővé válik, a FLUMEN keretében vizsgált tíz százalékos bekeverési arány elérése számításaink szerint évente nagyságrendileg 607 ezer tonnával csökkentené az ország szén-dioxid kibocsátását, ha a bekevert hidrogén karbonmentes forrásból származik" - tette hozzá az elnök-vezérigazgató. Elhangzott még, hogy a Miskolci Egyetem a hidrogénipart tekintve részt vesz a zöld hidrogén előállítását és földalatti tárolását célzó Akvamarin projektben.

Az Akvamarin Projekt keretében jelentős innovációs értéket képviselő fejlesztés valósul meg Magyarországon, ugyanis egy olyan rendszer kialakítása és legfeljebb 24 hónapon belüli megvalósítása kezdődik meg, mely a megújuló forrásokból megtermelt villamos energia "fölöslegét" használva hidrogént állít elő.

Az így előállított hidrogént aztán a kardoskúti föld alatti tároló berendezései használják – jelentősen csökkentve az üzemelés szén-dioxid-kibocsátását -, de a közeli célok között szerepel az is, hogy - a földgázszállító rendszerben, szigorú biztonsági előírások mellett a földgázhoz keverve - a végfogyasztókhoz is eljusson.

Az elektrolizáló rendszer alapkőletétele Kardoskúton Fotó: Polyák Attila - Origo

Ennek következő lépcsőjeként tekintenek a most kezdődő közös munkára. A folytatást nézve pedig a hidrogén-értéklánc mentén tovább haladva a tervek között szerepel az elosztói rendszerek hidrogénképességének vizsgálata is, áll az FGSZ Földgázszállító Zrt. közleményében.