Ennyit fizetett tavaly a Spotify a világsztároknak

Spotify Logo on the New York Stock Exchange New York USA United States New York Stock Exchange stock Spotify Logo
NEW YORK, USA - APRIL 3: People walk past a banner with the Spotify logo as the company lists its stock on the New York Stock Exchange in New York, United States on April 3, 2018. Mohammed Elshamy / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A Spotify összesen 7 milliárd dollárt fizetett ki különböző jogdíjak formájában a zeneipar szereplőinek, 2021-ben. Ennek azonban csak egy kis része jut el közvetlenül az előadókhoz.
Vágólapra másolva!

A Spotify tavaly 7 milliárd dollárt fizetett ki a zeneipari jogtulajdonosoknak, 2021-ben, amivel a teljes iparági bevételek 25 százalékát adta. A streaming óriás közlése szerint 52 600 művész volt, aki legalább 10 ezer dollárt (kb. 3 millió 400 ezer forint) kapott, míg a legmagasabb kategóriába (több mint 5 millió dollár) 130-an kerültek – írja a BBC.

Bár a vállalat nem közölte a konkrét előadók neveit, azt lehet tudni, hogy kiket hallgattak a legtöbben a tavalyi évben.

A toplistán Bad Bunny, Taylor Swift, a BTS, Drake és Justin Bieber szerepel. Az egyes dalok közül a legtöbben Olivia Rodrigo Drivers Licence című számát streamelték.

Mindazonáltal a Spotify által kifizetett összegnek csupán egy töredéke jut el a konkrét előadóhoz. Ha például valaki 10 ezer dollárt kap, akkor a kiadói és más egyéb részesedések levonása után a művész nagyjából 2000 dollárt kap. Ez a héttagú BTS fiúbanda esetében például aztán hétfelé oszlik. A dalszövegírók és a szabadúszó, alkalmi zenészek ennél még kevesebbet keresnek.

Tavaly összesen 7 milliárd dollárt fizetett ki jogdíjakként a Spotify Forrás: DADO RUVIC/REUTERS

Az itt említett előadók azonban csak egy hatalmas jéghegy csúcsát jelentik a Spotify platformján. Összesen ugyanis nagyjából 8 millió dalt töltöttek fel tavaly a platformra, vagyis minden nap 60 ezer új szám érkezett.

Ez pedig azt jelenti, hogy a Spotify-on megjelenő előadók 99,3 százaléka kevesebb mint 10 ezer dollárt keresett tavaly a cég kifizetéseiből.

A streaming zeneipari szerepe tehát kettősnek mondható. Egyfelől a szektor egészében hatalmas bevételeket generálnak ezek a platformok, és a Spotify adatközlése alapján egyre többen keresnek 10 ezer dollárnál többet egy évben – a számuk tavaly 10 100 fővel nőtt. Sokan tehát úgy érvelnek, hogy a streaming erős bevételforrás az előadóknak, azonban a nagyobb képet nézve az látszik, hogy nagyon sokan vannak, akik minimális összegeket keresnek csak ezeken a felületeken.