Varga Mihály: 57,5 milliárd forintot biztosít a kormány három tudományos és innovációs park fejlesztésére

VARGA Mihály
Zsámbék, 2022. március 25. Varga Mihály pénzügyminiszter mond beszédet az Óbudai Egyetem fejlesztéseinek bejelentésén Zsámbékon 2022. március 25-én. Egy hónapon belül a harmadik tudományos és innovációs park fejlesztésének elindítását jelentette be az Óbudai Egyetem, amelyekhez a kormány 57,5 milliárd forint fejlesztési forrást biztosít. Az egyetem Székesfehérváron mechatronikai, Kaposváron okos- és hadiipari, míg Zsámbékon kiberbiztonsági, mesterséges intelligenciához kapcsolódó, valamint orvostechnikai és robotikai jövőipari innovációs parkot fejleszt kormányzati támogatással. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Egy hónapon belül a harmadik tudományos és innovációs park fejlesztésének elindítását jelentette be az Óbudai Egyetem, amelyekhez a kormány 57,5 milliárd forint fejlesztési forrást biztosít - mondta a pénzügyminiszter pénteken Zsámbékon.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály elmondta, hogy az Óbudai Egyetem Székesfehérváron mechatronikai, Kaposváron okos- és hadiipari, míg Zsámbékon kiberbiztonsági, mesterséges intelligenciához kapcsolódó, valamint orvostechnikai és robotikai jövőipari innovációs parkot fejleszt kormányzati támogatással.

Varga Mihály pénzügyminiszter mond beszédet az Óbudai Egyetem fejlesztéseinek bejelentésén Zsámbékon 2022. március 25-én Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Hozzátette, hogy

és ez adta az alapját annak a döntésnek, amely a tudományos, vagyis a science parkok létrehozását eredményezte. Ezért olyan partnereket kell találni, ezeken a területeken, amelyek az egyetemekkel összekapcsolódva vesznek részt a fejlesztésekben - fűzte hozzá a miniszter.

Varga Mihály az MTI-nek elmondta, hogy Magyarország ma már számos iparágban nemcsak követője, hanem alakítója is az innovációnak és a fejlődésnek. Rámutatott: a kormány célja, hogy az egyetemek és a gazdaság együttműködése tovább erősödjön, ezért minden korábbinál nagyobb, összesen 2700 milliárd forintos fejlesztést indít el a felsőoktatásban a következő években. A miniszter beszámolt arról, hogy

a kormány tavaly a GDP csaknem 1,2 százalékát fordította az egyetemekre, az idén pedig ez az arány elérheti az 1,7 százalékot, szemben a 0,8 százalékos uniós átlaggal.

Kiemelte: növekvő forrásokkal erősítik a gazdaság és a felsőoktatás együttműködését, amely több innovációt, kutatás-fejlesztést, magasabb hozzáadott értékű munkahelyeket és erősödő gazdaságot eredményez.

A magyar gazdaság ellenállóbb és erősebb lett az elmúlt tizenkét évben - jelentette ki a tárcavezető.