Tavaly december elejére fejeződött be az aktuális nyugdíjprémium és kiegészítő nyugdíjemelés kifizetésének folyamata. Az idei, immár teljes összegű 13. havi nyugdíjjal négy hónap alatt soha nem látott pluszpénzt kaptak a nyugdíjasok - összegezte a Magyar Nemzet.

A tavalyi év novemberében mintegy kétszázmilliárd forintot vett kézhez a nyugdíjprémiumban részesülő 2,5 millió nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülő személy

– ismertette a számokat Tállai András államtitkár. A pénzügyminiszter helyettese hozzátette: ugyanennyien kapták már meg a nyugdíj-kiegészítést is, amely összességében több mint ötvenmilliárd forint pluszpénzt jelentett.

Forrás: Shutterstock

Az államtitkár megemlítette, hogy a nyugdíjprémiumon és a kiegészítő emelésen felül a nyugdíjasok az idei év elején újabb extra juttatást kaptak.

Februárban megérkezett az idősekhez a 13. havi nyugdíj

– emlékeztetett, majd röviden felidézte ennek az ellátásnak a történetét.

Miniszterelnökként Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon úgy gondolta, minden következmény nélkül meg lehet sarcolni a nyugdíjasokat, korlát nélkül lehet megszorításokkal terhelni a társadalmat. Rezsit és adókat emeltek, megvágták a szociális juttatásokat és elvették a 13. havi nyugdíjat. Nem törődtek senkivel és semmivel, csak a hatalom és a pénz érdekelte őket, kormányozni viszont egyáltalán nem tudtak. Amit csináltak, azzal tönkretették az országot, a gazdaságot, az időseket, a családokat, a fiatalokat

– fogalmazott a miniszterhelyettes. Úgy vélte: ha a baloldalon múlna, se nyugdíjprémium, se 13. havi nyugdíj, se rezsicsökkentés nem segítené az időseket.

Márki-Zay Péter, Gyurcsány FerencForrás: Facebook

Márki-Zay Péter, a baloldal kijelölt vezetője a gyurcsányi politikát követi, ostobaságnak és hibának tartja a 13. havi nyugdíj visszaadását és azt a rezsicsökkentést is, amellyel egy nyugdíjas átlagosan évi 300-400 ezer forintot spórol meg. A baloldal az idősekre is rászabadítaná a világpiaci energiaárakat – mondta a miniszterhelyettes, majd úgy folytatta: a baloldal gazdaságpolitikájával a nyugdíjprémiumra se lenne lehetőség, Magyarország történetében először prémiumot is csak a nemzeti kormány tudott kitermelni.

– A baloldali felfogással szemben – jegyezte meg – a Fidesz–KDNP-kormány most, egy világválság kellős közepén adja vissza a Gyurcsányék által elvett 13. havi nyugdíjat, ami jövő februárban már egy teljes havi nyugdíjat jelent majd.

Mindezt szerinte a gazdaság jó teljesítménye és a megszorításokat elutasító kormányzati hozzáállás teszi lehetővé. Mint a miniszterhelyettestől megtudtuk, a teljes havi nyugdíjat és nyugdíjszerű ellátást jelentő 13. havi juttatás nagyjából 360 milliárd forint kiadást jelent a költségvetésnek – s ugyanekkora bevételt az érintett 2,5 millió nyugdíjasnak.

Ezek szerint nagyjából négy hónap leforgása alatt – a tavalyi prémium, az év végi kiegészítés és a 13. havi juttatás címén együttesen – több mint hatszázmilliárd forint érkezik a nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülőkhöz.