Vágólapra másolva!
Tavaly december elejére fejeződött be az aktuális nyugdíjprémium és kiegészítő nyugdíjemelés kifizetésének folyamata. Az idei, immár teljes összegű 13. havi nyugdíjjal négy hónap alatt soha nem látott pluszpénzt kaptak a nyugdíjasok - összegezte a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

– ismertette a számokat Tállai András államtitkár. A pénzügyminiszter helyettese hozzátette: ugyanennyien kapták már meg a nyugdíj-kiegészítést is, amely összességében több mint ötvenmilliárd forint pluszpénzt jelentett.

Forrás: Shutterstock

Az államtitkár megemlítette, hogy a nyugdíjprémiumon és a kiegészítő emelésen felül a nyugdíjasok az idei év elején újabb extra juttatást kaptak.

– emlékeztetett, majd röviden felidézte ennek az ellátásnak a történetét.

– fogalmazott a miniszterhelyettes. Úgy vélte: ha a baloldalon múlna, se nyugdíjprémium, se 13. havi nyugdíj, se rezsicsökkentés nem segítené az időseket.

Márki-Zay Péter, Gyurcsány Ferenc Forrás: Facebook

Márki-Zay Péter, a baloldal kijelölt vezetője a gyurcsányi politikát követi, ostobaságnak és hibának tartja a 13. havi nyugdíj visszaadását és azt a rezsicsökkentést is, amellyel egy nyugdíjas átlagosan évi 300-400 ezer forintot spórol meg. A baloldal az idősekre is rászabadítaná a világpiaci energiaárakat – mondta a miniszterhelyettes, majd úgy folytatta: a baloldal gazdaságpolitikájával a nyugdíjprémiumra se lenne lehetőség, Magyarország történetében először prémiumot is csak a nemzeti kormány tudott kitermelni.

– A baloldali felfogással szemben – jegyezte meg – a Fidesz–KDNP-kormány most, egy világválság kellős közepén adja vissza a Gyurcsányék által elvett 13. havi nyugdíjat, ami jövő februárban már egy teljes havi nyugdíjat jelent majd.

Mindezt szerinte a gazdaság jó teljesítménye és a megszorításokat elutasító kormányzati hozzáállás teszi lehetővé. Mint a miniszterhelyettestől megtudtuk, a teljes havi nyugdíjat és nyugdíjszerű ellátást jelentő 13. havi juttatás nagyjából 360 milliárd forint kiadást jelent a költségvetésnek – s ugyanekkora bevételt az érintett 2,5 millió nyugdíjasnak.

Ezek szerint nagyjából négy hónap leforgása alatt – a tavalyi prémium, az év végi kiegészítés és a 13. havi juttatás címén együttesen – több mint hatszázmilliárd forint érkezik a nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülőkhöz.