Öt év alatt csaknem kétmilliárd forint megtakarítást jelentett, hogy előretört a nyugdíjak és a családtámogatások folyószámlára utalása – ezt mutatják a pár évvel ez előtti adatok, mutatta ki a vg.hu. A folyamat a pénzügyi tudatosság emelkedését is jelzi.

Forrás: shutterstock

Az elmúlt években számottevően megnőtt a lakossági folyószámlára utalt nyugdíjak és családtámogatások aránya.

A Magyar Államkincstár (MÁK) adatai szerint 2017-ben a juttatásokat elektronikus formára váltó ügyfeleknek köszönhetően 2018-ban mintegy 290 millió forinttal csökkent az államkassza postaköltsége. Az elektronikus utalások elterjedése öt év alatt 1,8 milliárd forint megtakarítást hozott a nyugdíjkasszának és a szociális ellátórendszernek. 2018-ban csaknem 220 ezerrel, 15 százalékkal kevesebb – mintegy 1,185 millió – megbízást kellett kiadnia a Magyar Postának a nyugdíjak kézbesítésére havonta, mint 2013-ban.

– 2017-ben a nyugdíjak összegének már a 61 százaléka átutalással érkezett az érintettek bankszámlájára, ez számottevő haladás. Az átutalás elterjedése jelentékeny társadalmi megtakarítást is hozhat

– kommentálta az adatokat lapunknak Balogh László. A Pénzügyminisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára emlékeztetett: a készpénzforgalom fenntartása éves szinten mintegy 450 milliárd forintos társadalmi költséggel jár. A nyugdíjjellegű és szociális ellátások terén kibontakozó folyamat öngerjesztő: a juttatásaikat elektronikus formában kapó polgárok a fizetésnél is mind nagyobb arányban használnak elektronikus megoldásokat, s így tovább csökkennek a társadalmi ráfordítások.

Az MNB adatai szerint öt év alatt 13 százalékról 24,3 százalékra nőtt a bankkártyás és egyéb elektronikus úton fizetett áruk, szolgáltatások értéke, és csaknem megduplázódott – 24,3 százalékról 43,9 százalékra emelkedett – a közüzemi számlák elektronikus formában történő befizetése.