A bambuszból préselt tüzelőanyag segíthet a klímaválság elleni küzdelemben

Bambusz Kina Csdöcsiang
This picture taken on April 12, 2017 shows an aerial view of a street through a bamboo forest near Dashan village near the city of Lin'an, Zhejiang Province. Lin'an is in a area of eastern Zhejiang province whose rich bamboo forests are estimated to supply up to two-thirds of China's bamboo shoots, plus a range of other products derived from the fast-growing plant that are produced both for domestic and overseas markets. / AFP PHOTO / Johannes EISELE
Vágólapra másolva!
Uganda egyik legnagyobb környezeti kihívása a megfizethető, tiszta tüzelőanyaghoz való hozzáférés. Erre jelenthet megoldást egy helyi innováció, amely során bambuszból készítik el az éghető brikettet.
Vágólapra másolva!

A bambuszbrikett-készítés innovatív módja mögött a Divine Bamboo alapítója és vezérigazgatója, Divine Nabaweesi áll. A cégvezető, az Africanewsnak úgy nyilatkozott, hogy

Divine üzemelteti Uganda egyik legnagyobb bambuszfaiskoláját, amely évente legalább 200.000 palántát állít elő. A 2016-ban alapított vállalkozás küldetése az erdőirtás megállítása a gyorsan növekvő helyi bambuszfajták népszerűsítése által, amelyekből brikett és faszén formájában tiszta tüzelőanyag állítható elő.

A bambusz a leggyorsabban növekvő fás szárú növény a világon, és a kutatások szerint egy bambusz erdő valójában több mint 30 százalékkal több szén-dioxidot nyel el, mint a kemény fák egyenértékű állománya.

Így a Divine Bamboo által nyersanyagként elültetett bambusz ebből a szempontból is nagy jelentőségű a klímaváltozás elleni küzdelemben.

– magyarázta Divine Nabaweesi, vezérigazgató.

A szakember és csapata abban reménykedik, hogy hamarosan egyre több gazda csatlakozik a kezdeményezéshez, amely során a növényből brikettet állítanak elő. A folyamat a különböző bambusz fajták, például a Bambusa Vulgaris betakarításával kezdődik. Ezeket megszárítják, és apró darabokra vágják, mielőtt a „karbonizálóba" teszik.

A karbonizáló az, ahol a bambuszt oxigén nélkül égetik el, tehát elszenesítik. A bambuszszenet ezután összetörik és kötőanyaggal briketté keverik.

Két kilogramm bambuszbrikett fél dollárba (166 forint) kerül, és tovább ég ahagyományos szénnél, amelynél kicsit nehezebb és púderesebb állagú.

A Divine Bamboo az ígéretes projektre a közelmúltban 25.000 eurós (9,2 millió forint) támogatást is kapott a holland Klíma- és Fejlesztési Alaptól.