A levegőből előállított víz lehet a következő forradalmi technológia

vízhiány Afrika
NAIROBI, KENYA - MARCH 15: Kibera slum located in Nairobi, Kenya is the biggest and the poorest African slum with a population of around one million on March 14, 2014. Most houses here are wooden shacks with a mud floor and a tin roof, no toilets or running water. Kibera has two mains water pipes, one from the municipal council and one from the World Bank. Local people carry their clean water in jerrycans. Thomas Campean / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Egy amerikai startup a levegőből állít elő tiszta vizet, ami akár forradalmi megoldást is kínálhat a szárazságtól erősen sújtott területeken. A technológia mögé pedig már olyan szereplők is beálltak, mint Bill Gates vagy a BlackRock.
Vágólapra másolva!

A Source Global nevű startup olyan hidropaneleket gyárt, amelyek képesek a levegőből tiszta ivóvizet előállítani, és eljuttatni azt súlyosan vízhiányos területekre. A vállalat vezetője Cody Friesen még 2014-ben, az arizonai állami egyetemen találta fel ezeket a paneleket, majd egy évvel később megalapította a Source Globalt.

A startup által gyártott panelek költsége jelenleg darabonként 2000 dollár

– írja a CNBC.

A technológia úgy működik, hogy a panelek kinyerik a vízpárát a levegőből, majd azt úgy „csomagolják", hogy a pára tízezerszer koncentráltabb legyen, mint a légkörben. A nap hőjét felhasználva a rendszer a molekulákat vízzé alakítja, melyet a panel magában tárol, és végül kinyerhető belőle a tiszta víz.

A megoldás pedig ma már a gyakorlatban is megjelenik. 2018-ig Friesen cége egy 40 panelből álló létesítményt telepített Kenyában,

ahol a Sambru Girls Foundation nevű szervezet tagjai mindennapos veszélynek voltak kitéve a vízgyűjtés során. A technológiának köszönhetően most már saját vízforrással rendelkeznek.

A hidropanelek forradalmi megoldást jelenthetnek a súlyosan vízhiányos területeken Forrás: Origo

A Source Global összesen már 52 országban, 450 különböző projekt keretében telepített hidropaneleket. A cég pedig nemrég 150 millió dollárnyi tőkét kapott olyan jelentős befektetőktől, mint a Bill Gateshez köthető Breakthrough Energy Ventures, a BlackRock, a Duke Energy vagy a Lightsmith Group.

Az ilyen jellegű megoldásokra pedig várhatóan hatalmas igény lesz a következő időszakban.

Indiában például különösen nagy szükség lenne rá, az országban ugyanis nagyjából 800 ezer településen nem elérhető a tiszta ivóvíz.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) számításai szerint egyébként 2025-re a Föld összlakosságának fele élhet vízhiányos területeken.

A probléma azonban messze nem csak a szegényebb, fejlődő országokat érinti. Az Egyesült Államokban például közel 2,5 millió kilométernyi ólomcső vízvezeték található a földben, és naponta nagyjából 750 jelentős vízvezetéknél tapasztalnak valamilyen csőtörést. A hidropanelekben rejlő üzleti lehetőség tehát jelenleg hatalmas, nem véletlen, hogy a nagybefektetők is igyekeznek korán beszállni.