Újabb pénzt utalt át az Európai Unió Magyarországnak

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság 2,17 milliárd euró hitelt (mintegy 82 milliárd forint) folyósított három uniós tagállamnak, köztük 147 millió eurót (mintegy 55,8 milliárd forint) Magyarországnak a koronavírus-járvány miatt megnövekedett munkanélküliség mérséklését célzó uniós program (SURE) keretében; az EU ezzel a hitel teljes összegét átutalta Magyarországnak - közölte a brüsszeli testület kedden.
Vágólapra másolva!

A kedden folyósított összeg a SURE-eszköz forrásaiból nyújtott pénzügyi támogatás nyolcadik részlete, a kifizetések révén Magyarország 147 millió eurót, Lengyelország 1,5 milliárd eurót, Portugália pedig 523 millió eurót kapott.

Az Európai Bizottság ezzel teljesítette a program keretében Magyarország számára jóváhagyott hitelösszeget.

A hiteltámogatás tizenöt éves érvényességi ideje alatt az uniós forrásból ugyanis Magyarország összesen 651 millió euró (mintegy 190 milliárd forint) összegű pénzügyi támogatásban részesül.

Az Unió 2020 decemberében 200 millió eurót, 2021. február elején 304 millió eurót (mintegy 108 milliárd forintot) folyósított Magyarországnak.

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint a kedvező feltételekkel felvehető, hosszú lejáratú hitel formájában folyósított SURE-hitelek segíteni fogják a három tagállamot abban, hogy a koronavírus-világjárványt követően megbirkózhasson a munkahelyek megőrzését célzó közkiadások hirtelen megugrásával. A hiteltámogatásból a három tagállam fedezni tudja a csökkentett munkaidős nemzeti foglalkoztatási rendszerek és a világjárványra válaszul meghozott egyéb hasonló - többek között az önálló vállalkozók számára bevezetett - intézkedések finanszírozásához közvetlenül kapcsolódó költségeket.

Az Európai Unió 2020 elején hozta létre a SURE (szükséghelyzeti munkanélküliségi kockázatokat mérséklő támogatás) nevű finanszírozási eszközt, azzal a céllal, hogy Unió-szerte segítsen megvédeni a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került munkahelyeket és munkavállalókat. A támogatás a munkahelyek megőrzése, a foglalkoztatás szintjének fenntartása mellett egyes egészségügyi vonatkozású intézkedések finanszírozását hivatott elősegíteni.

A SURE keretében 19 uniós tagállam részesül összesen 94,4 milliárd euró összegű pénzügyi támogatásban.