A befektetők újra lecsaptak a legkülönösebb részvényekre

Gamestop, bolt
Vágólapra másolva!
A Wall Street és a kisbefektető magánszemélyek újra elkezdtek lecsapni az úgynevezett mémrészvényekre, vagyis a többség által kevésbé értékesnek ítélt, azonban a rajongók által felkapott papírokra.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban ismét megugrott az úgynevezett mémrészvények népszerűsége. Ezek olyan papírok, amelyeket a hagyományos befektetők sokáig kerültek, de kisebb csoportok hirtelen úgy vélték, gyors növekedési lehetőség rejlik bennük, ezért hatalmas ütemben kezdtek vásárolni azokat.

Korábban az AMC Entertainment és a GameStop papírjai voltak a legnépszerűbb mémrészvények.

Ezeket a különböző internetes fórumokon szerveződő kisbefektetők kezdték nagy mennyiségben és gyors ütemben vásárolni, hirtelen felhajtva az árfolyamokat. A kisbefektetők hatása pedig korábban komoly felfordulást is okozott az amerikai részvénypiacon. Az akkori hatást jól mutatja, hogy a GameStop részvénye például egyetlen kereskedési nap reggelén közel megháromszorozta az értékét.

Az AMC Entertainment részvényárfolyamának alakulása az elmúlt egy évben Forrás: Investing.com

Most pedig a Bloomberg által követett 37 mémrészvényből álló kosár értéke 45 százalékot emelkedett a márciusi mélypont óta, és 11 kereskedési napból 9 során produkált erősödést a csoport.

Hétfőn például kiemelkedő volt az érdeklődés a legismertebb papírok iránt.

Az AMC és a GameStop hónapok óta nem látott tőkebeáramlást tapasztalhatott, és csak aznap a kisbefektetők 48,1 millió dollár értékben vásároltak AMC papírokat.

Kedden aztán csillapodott a befektetői étvágy. Az AMC részvénye csupán 1,9 százalékot erősödött a hétfői 45 százalékos emelkedés után. A Hycroft Mining Holding nevű aranybánya (amelyben az AMC 22 százalékos részesedést vásárolt) pedig 11 százalékot drágult a hétfői 81 százalék után.

A piaci elemzők azonban nem számolnak azzal, hogy megismétlődhetne a 2021 első negyedévében tapasztalt elképesztő emelkedés. Akkor ugyanis a hirtelen szárnyalást részben az eredményezte, hogy a vásárlók kiszállásra kényszerítették a shortolókat, vagyis azokat a nagyobb intézményi szereplőket, akik a papírok csökkenésére fogadtak – mivel a veszteségek miatt zárniuk kellett a pozícióikat, ezért vásárolniuk kellett, tovább fűtve az árfolyamok emelkedését.

Ma már azonban alig van olyan komolyabb befektető, aki érdemben shortolni merné ezeket a részvényeket. Vagyis a korábbi hatás ma már nem tud érvényesülni. A mémrészvények népszerűsége tehát megnőhet, de ezek a papírok várhatóan már nem fognak akkora felfordulást kelteni a piacon, mint egy évvel korábban.