Nyugdíjemelés jöhet júniusban

illusztráció, fizetés, bér, jövedelem, pénz, személyi kölcsön, kölcsön, kéz, bankjegy, forint
Vágólapra másolva!
Nem hagyja a kormány, hogy a magyar emberekkel, és különösen a magyar nyugdíjasokkal fizetessék meg a háború árát. Ha az ukrajnai konfliktus miatt a vártnál jobban megemelkedik az infláció, akkor a kormány év közben, júniusban nyugdíjemelést biztosít – ezt nyilatkozta a Mediaworks Hírcentrumának a pénzügyminiszter helyettese. Tállai András ugyanakkor megjegyezte: a baloldal amellett, hogy háborúba sodorná az országot, megszorításokat is bevezetne, el akarja törölni például a 13. havi nyugdíjat. A miniszterhelyettes szerint az idősek tudják mit jelent a háború, és nem kérnek baloldalból.
Vágólapra másolva!
Forrás: shutterstock

– a pénzügyminiszter helyettese szerint leginkább ez a három legfontosabb külső tényező, amely befolyásolhatja a hazai gazdasági viszonyok alakulását. Tállai András államtitkár úgy véli, a jelenlegi helyzetben az a legfontosabb, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból, emellett pedig garantálni kell, hogy a háború árát ne a magyar emberek fizessék meg. Mint mondta, az ország biztonságos energiaellátását meg kell őrizni, miközben tenni kell azért, hogy az infláció ne ugorjon nagyon magasra. Utóbbit szolgálja az üzemanyagoknál és az egyes fontos élelmiszereknél bevezetett árstop, és a rezsicsökkentés fenntartása.

– jelentette ki Tállai András.

A miniszterhelyettes mindehhez némi magyarázatot fűzött. A kormány korábban arra tett ígéretet, hogy garantálja az idősek ellátásának értékállóságát. Ezt szem előtt tartva minden év elején az infláció tervezett mértékével növelik a nyugdíjakat. Az idei esztendő kivételt volt, januárban nagyobb arányú, öt százalékos emelés lépett életbe.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára Forrás: MTI/Bruzák Noémi

– mondta az államtitkár, majd megjegyezte: a nyugdíjtörvény arra kötelezi a kormányt, hogy ha az infláció az év végén magasabb az előzetesen tervezettnél, novemberben folyósítson az érintetteknek januárra visszamenőleges kiegészítő emelést.

– mondta a miniszterhelyettes. Hozzáfűzte: amennyiben az év második felében sem csitul az áremelkedés, novemberben újra kapnak emelést az idősek.

Tállai András úgy fogalmazott: a Fidesz–KDNP-kormány azt vallja, hogy a nyugdíjasoknak minden támogatást meg kell adni, különösen válságos időszakokban. Ezért is határozott a kormány 2020 tavaszán, már a koronavírus-járvány kitörése után arról, hogy visszaállítja a 2009-ben elvett 13. havi nyugdíjat. Ez a szempont jutott érvényre akkor is, amikor arról született döntés, hogy idén a korábban tervezett félhavi juttatás helyett teljes havi nyugdíjat jelent a 13. havi ellátás.

Budapest, 2022. február 9. Postás kézbesíti a 13. havi nyugdíjat egy nőnek Budapesten, a XIII. kerületben 2022. február 9-én Forrás: MTI/Balogh Zoltán

– hívta fel a figyelmet az államtitkár. Majd felidézte, hogy a legutóbbi válság idején, amikor Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon volt a miniszterelnök, a baloldal azonnal lakossági megszorításokat vezetett be, s az első adandó alkalommal elvette a nyugdíjasoktól a 13. havi nyugdíjat.

– vélekedett Tállai András.

A miniszterhelyettes szerint nem elég, hogy a baloldal háborúba sodorná az országot – magyar katonákat és fegyvereket akar küldeni a fegyveres konfliktusba –, de a háború árát is az emberekkel fizettetné meg.

– mondta Tállai András. Szerinte ezért vasárnap szavazzunk a békére, a biztonságra, amelyet csak a Fidesz–KDNP akar és képes megőrizni.