Ők most a világ leggazdagabb emberei

dollár, bankjegy, papírpénz, lóvé, pénzhalom, pénz
Cash hundred dollar bills, dollar background image. Scattered dollars. A big pile of dollars. Background of North American dollar bills. Black and white style.
Vágólapra másolva!
Bár a világ leggazdagabb embereinek toplistáját hosszú ideje ugyanazok a személyek vezetik, egyre nagyobb vagyont kezdtek felhalmozni a kriptovaluta-milliárdosok az elmúlt években. Egy kutatásban összesítették, hogy áll most a leggazdagabb magánszemélyek rangsora.
Vágólapra másolva!

A világ 10 leggazdagabb emberének összvagyona március közepén 1300 milliárd dollár volt. Azt, hogy mennyire hatalmas ez az összeg, azt jól mutatja, hogy ez a világgazdaság teljes méretének nagyjából 1,4 százaléka. Emellett hozzávetőleg annyi, mint az Amazon teljes piaci értéke. Ráadásul a top milliárdosok igen szépen gazdagodtak, ugyanis ez az összvagyon a duplája a két évvel ezelőtt mértnek (663 milliárd dollár).

A Visual Capitalist március 14-én elvégzett összesítése szerint a világ leggazdagabb embere messze Elon Musk volt.

A Tesla alapítójának vagyona ugyanis 212 milliárd dollár volt, ami egy év alatt 61 milliárd dolláros növekedésnek felel meg.

A toplista második helyén Jeff Bezos állt, 168 milliárd dollárral. Az Amazon alapítója azonban az egyetlen olyan szereplő a 10 leggazdagabb magánszemély körében, akinek a vagyona csökkent (9 milliárd dollárral) 2021 márciusához képest.

Elon Musk magasan a világ leggazdagabb embere Forrás: AFP/Brendan Smialowski

A bronzérmet Európa leggazdagabb embere, az LVMH luxusóriás vezetője, Bernard Arnault szerezte meg, 159 milliárd dollárral, 9 milliárdos éves vagyongyarapodás mellett.

A top 10-es listára mellettük felfért még Bill Gates (130 milliárd dollár), Warren Buffett (119 milliárd dollár), Larry Page (108 milliárd dollár), Larry Ellison (105 milliárd dollár), Sergey Brin (105 milliárd dollár), Mukesh Ambani (91 milliárd dollár), valamint Steve Ballmer (90 milliárd dollár).

A lista egyik fontos és látványos változása, hogy 2016 óta először esett ki a top 10-es listáról Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója.

Ennek oka, hogy a vállalat (melynek neve már Meta) részvényei jelentős csökkenési hullámot produkáltak idén, miután kiderült, hogy a 2004 óta először zsugorodott a Facebook napi aktív felhasználóinak száma.

Egyre többen lesznek milliárdosok a kriptovalutáknak köszönhetően Fotó: Csudai Sándor - Origo

Noha a világ leggazdagabb magánszemélyei már jól ismertek, az összesítés arra is felhívja a figyelmet, hogy az elmúlt hónapokban egyre többen lettek milliárdosok a kriptovaluták drágulásának köszönhetően is.

A kriptomilliárdosok toplistáját a mindössze 30 éves Sam Bankman-Fried vezeti, 24 milliárd dolláros vagyonnal.

Ő az FTX kriptoderivatíva tőzsde alapítója. Bankman-Fried egyébként 27 éves volt, amikor 2019-ben megalapította a cégét. Az FTX-nek ma egymillió felhasználója van, az értéke pedig 32 milliárd dollár.

A második helyen a Coinbase kriptotőzsde társalapítója, a 39 éves Brian Armstrong áll, 6 milliárd dolláros vagyonnal. A Coinbase a világ második legnagyobb kriptovaluta tőzsdéje a Binance után.

Az egyedi vállalati történetek (mint a Facebook esete) mellett azonban a jelenlegi geopolitikai és piaci változások akár a leggazdagabbak toplistáját is átrendezhetik. Emellett azonban a kriptovaluták piaca is egyre fontosabb lesz a vagyongyarapodások szempontjából. Ez utóbbi esetben a nagy kérdés az, hogy a kriptopiac képes lesz-e megismételni a legutóbbi nagy felívelését, illetve fontos tényező lesz, hogy a kriptovaluták mennyire tudják növelni a jövőben a széleskörű elfogadottságukat a globális pénzügyi rendszerben.