Digitális aranynak szánták a bitcoint, most azt találgatják, megbukott-e

A bitcoin tranzakciói a világon bárhonnan gyorsan végrehajthatóak és helyi készpénzre váltható.
Vágólapra másolva!
Ahogy a világ egyre több bizonytalansággal néz szembe, úgy válnak egyre fontosabbá az értékálló, biztonságos menedékként szolgáló eszközök. Hagyományosan az arany számít a legstabilabb értékőrző eszköznek, ám a bitcoin hívei 2009 óta úgy érvelnek, hogy a legnagyobb kriptovaluta lehet a jövő digitális aranya. A jelenlegi tapasztalatok alapján ez messze nem tűnik egyértelműnek. Megbukott a bitcoin mint digitális arany koncepciója?
Vágólapra másolva!

Az olyan bizonytalan időkben, mint a jelenlegi világgazdasági szituáció, rendre felértékelődnek az úgynevezett biztonságos menedéknek számító, értékálló eszközök, mint például a nemesfémek. A bitcoin megalkotása óta azonban

a kriptovalutában töretlenül hívők mindig is úgy érveltek, hogy a bitcoin lesz a jövő digitális aranya.

Vagyis – mondják – elsősorban azért érdemes bitcoinban tartani a vagyont, mert az értékálló marad az inflációval szemben.

Az elmúlt években ez a koncepció nem volt könnyen igazolható. Jóllehet a bitcoin értéke az elmúlt években jelentős emelkedésnek indult, de egyfelől hatalmas volatilitás (árfolyamkilengések) mellett, másrészt, és ez talán még fontosabb is,

a legnagyobb kriptovaluta rendre együtt mozgott a kockázatosabb eszközökkel, például technológiai részvényekkel.

Ez utóbbi azért fontos tényező, mert hagyományosan az arany például nem így viselkedik. Amikor beindul a kockázatkerülés, akkor a részvénypiac gyengélkedik, míg az arany árfolyama emelkedik – ez nem törvényszerűség, de a történelmi tapasztalatok ezt mutatják.

Ráadásul napjainkban, amikor elvileg minden megágyaz a menedékeszközök népszerűségének (geopolitikai feszültségek, jegybanki kamatemelések, magas globális infláció), az arany és a bitcoin mozgása élesen elválik egymástól. A bitcoin napjainkban 40-45 ezer dolláros árfolyam körül mozog, szemben a novemberi 70 ezer dolláros szinttel.

Mindeközben az arany árfolyama március elején átlépte a 2000 dolláros határt, amire két éve nem volt példa, és folyamatos erősödés jellemzi a nemesfémet.

A bitcoin mellett érvelők persze sietnek leszögezni, hogy ha a nagyobb képet nézzük, akkor a bitcoin sikeresnek tekinthető. Az elmúlt hat évben ugyanis a kriptovaluta ára 10.000 százalékot emelkedett. Ráadásul néhány hónappal ezelőtt a legnagyobb kriptopénz még a mindenkori csúcsán állt – írja a 24/7 Wall St.

Lehet még egy érvük a bitcoin támogatóinak, amely indokolhatja azt, hogy egyelőre miért nem viselkedik a kriptovaluta digitális aranyként. Ez pedig az elfogadottság és a társadalmi, pénzügyi beágyazottság kérdése. Noha a kriptovalutákat, és a mögöttük álló blokklánc technológiát, egyre szélesebb körben használják, és már nagy intézmények is igyekeznek beszállni,

a bizonytalan szabályozói környezet és az aranyhoz képest még mindig nagyon csekély elfogadottság megnehezíti a bitcoin szerepét értékőrzőként.

Vagyis az érv itt úgy szólhat, hogy a bitcoin belső tulajdonságai (elsősorban a szűkössége, hiszen csak meghatározott számú bitcoin érhető el) indokolnák a digitális arany szerepet, de amíg nincs meg a kriptopénz kellő beágyazottsága, addig magas volatilitás mellett inkább kockázatos, spekulatív befektetői eszközként funkcionál.

Mindazonáltal a bitcoin nincs egyedül a kriptovaluták világában, és épp a széles körű elfogadottsága miatt lényeges, hogy a befektetők (beleértve a hétköznapi magánszemélyeket is) miként ítélik meg az egész kriptopiacot és az ökoszisztémát. Ha ugyanis sokan azt látják, hogy itt egy erősen spekulatív, csupán a gyors meggazdagodás kétes lehetőségét ígérő eszközről van szó, ráadásul gyakran érkeznek hírek különböző csalásokról, az átlagember számára pedig túl bonyolult a technológia (nem is beszélve az esetenként rendkívül magas tranzakciós költségekről), akkor nehéz lesz elérni, hogy a bitcoint egy kritikus tömeg gondolja digitális aranynak.

A kripovaluták piacának általános jövője tehát egyelőre számos bizonytalanságot rejt magában, és az sem világos, hogy a bitcoin képes lehet-e egyáltalán bármikor széles körben elfogadott digitális aranyként funkcionálni.

Az biztos, hogy a beágyazottság növekedése, a biztonsági javítások, valamint a szabályozói környezet fejlődése támogathatja a kriptopénzeket, azonban egyelőre főként hitek versenyeznek egymással.

Addig pedig az arany, a történelmileg mélyen beágyazott szerepével, mindenképpen előnyben marad. Ha a hozamok és a profitszerzés terén nem is, de az elfogadott értékőrző szerep terén mindenképpen.